Στο 13% ο ΦΠΑ στον τουρισμό αλλά και αναβάθμιση στα καταλύματα!

on .

PARALIA TABERNA

Ο τουρισμός αναμφίβολα αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» για την οικονομία της χώρα μας – και βεβαίως πιο πολύ για την Ήπειρο - αρκεί όμως η Πολιτεία να δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να μπορεί να προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται η δήλωση που έκανε χθες στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ότι ολόκληρο το τουριστικό πακέτο θα μεταφερθεί στο κλιμάκιο 13% του ΦΠΑ, ώστε οι ελληνικοί προορισμοί να παραμείνουν φορολογικά ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις χώρες της ευρύτερης μεσογειακής λεκάνης.
Η ρύθμιση αυτή, όπως είπε, θα περιλαμβάνεται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να ισχύσει την επόμενη σεζόν.
Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το 2019 ως χρονιά «σταθεροποίησης» για τον ελληνικό τουρισμό, μετά την συνεχή άνοδο των προηγούμενων ετών.
Στρατηγικό σχέδιο…
Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζεται αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου τόσο γεωγραφικά όσο και χρονικά, κάτι που ως γνωστόν προωθεί και η Περιφέρεια Ηπείρου, προσπαθώντας να αναπτύξει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο!
Αυτό, τόνισε ο κ. Θεοχάρης, απαιτεί στρατηγικό σχέδιο σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας, αλλά και επενδύσεις. Τόνισε πως τα ελληνικά καταλύματα πρέπει σταδιακά να αναβαθμιστούν σε ποιότητα – δηλαδή τα δύο αστέρια να γίνουν τρία και ούτω καθεξής – και η τουριστική σεζόν να επεκταθεί πέραν του καλοκαιριού.
Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν υποδομές και πτυχές της τουριστικής βιομηχανίας – όπως τα χιονοδρομικά κέντρα – που έχουν στερηθεί επενδύσεων και δεν έχουν προβληθεί ως μέρος της ελληνικής εμπειρίας, στερώντας έσοδα ορισμένες ζώνες της χώρας. Με τα υφιστάμενα δεδομένα, είπε, πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας απολαμβάνουν το 80% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων.