«Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας με τη φορολογία του τσίπουρου…»

on .

TSIPOYRO

• «Βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας» στο θέμα της φορολογίας του τσίπουρου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ZOINOS WINERY Bαγγέλης Αργύρης, σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία επιβάλλεται διπλασιασμός του φόρου.
Όπως εξήγησε ο κ. Αργύρης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ασχολήθηκε με τη φορολογία του τσίπουρου μετά από επώνυμη καταγγελία - προσφυγή της Οργάνωσης των επαγγελματιών αποσταγματοποιών κατά του τρόπου παραγωγής και φορολόγησης των παραδοσιακών παραγωγών τσίπουρου. «Δώσαμε δηλαδή λαβή -συνέχισε- έτσι ώστε να επιβληθούν στην αγορά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών εμπορίας των προϊόντων του σκληρού αλκοόλ», καθώς οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ισχύουν για όλους παραδοσιακούς και αποσταγματοποιούς.
Η απόφαση θα γίνει «αισθητή» το επόμενο δίμηνο, καθώς όπως είπε ο Πρόεδρος της ZOINOS, χρονικό περιθώριο που έχει η χώρα μας να εναρμονιστεί με τους κανόνες της Ε.Ε. για ίση φορολόγηση όλων των αποσταγμάτων. Η εναρμόνιση θα επιφέρει διπλασιασμό του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης, καθώς μέχρι σήμερα η φορολογία ήταν μειωμένη κατά 50% σε τσίπουρο και ούζο, με την αιτιολογία πως πρόκειται για εθνικά προϊόντα και υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα, χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει ότι το τσίπουρο ανήκει στην κατηγορία αυτή.
Τα άσχημα «μαντάτα» έχουν όμως και συνέχεια, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά την απαγόρευση της διακίνησης χύμα τσίπουρου, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνθηση του λαθρεμπορίου, εξαιτίας της χαμηλής του φορολόγησης.
Τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής: Μάλλον λίγα πράγματα. Ο κ. Αργύρης κάλεσε να καθίσουν σε ένα τραπέζι όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο που θα προβάλλει τα επιχειρήματα, στηριγμένα στη μακρόχρονη παράδοση της χώρας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναδύονται από την αποστακτική διαδικασία των προϊόντων της αμπέλου. Παράλληλα η πολιτεία πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση των τεχνικών φακέλων τσίπουρου, τσικουδιάς και ούζου, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πολιτική του αθέμιτου ανταγωνισμού και να υπάρξει ενιαία θέση για τα Εθνικά Προϊόντα.