Η Κυβέρνηση αδικεί κατάφωρα εφημερίδες της Περιφέρειας!

on .

EFHMERIDA SKITSO

• Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο Περιφερειακός Τύπος διαχρονικά για την αθηνοκεντρική εξουσία έρχονταν σε δεύτερη μοίρα. Ήταν και είναι ο μεγάλος αδικημένος σε κρατικές καταχωρίσεις.
Τα τελευταία χρόνια, σε καιρό κρίσης, αρκετές ήταν οι επαρχιακές εφημερίδες που ακόμη και με πολυετή εκδοτική ιστορία αναγκάστηκαν να αναστείλουν την έκδοσή τους, την ίδια ώρα που κάποια αθηναϊκά έντυπα επιβιώνουν με αναιμικές κυκλοφορίες, στηριζόμενα αποκλειστικά σε κρατικές διαφημίσεις!
Σχετική ερώτηση για την κατανομή της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππά.
Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να μάθει από τον αρμόδιο Υπουργό κατά πόσον αποδίδεται το 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα περιφερειακά μέσα σύμφωνα με την πρόβλεψη του Νόμου. Ζητά, επίσης, να πληροφορηθεί αν και κατά πόσον έχει επιβληθεί οποιαδήποτε κύρωση για τους φορείς του δημοσίου που δεν κατευθύνουν τμήμα της διαφημιστικής τους δαπάνης στα Μ.Μ.Ε.

Γιατί δεν τηρούν το 30%;
Οι τέσσερις βουλευτές (Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σοφία Βούλτεψη, Ιωάννης Ανδριανός, Χρήστος Μπουκώρος) υπενθυμίζουν στην ερώτησή τους ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 8 Μαρτίου του 2017 ενημέρωνε ότι εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος για την τήρηση της κατανομής του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα Περιφερειακά ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο) βάσει εφαρμογής του Νόμου 2328/1995. Και μάλιστα σε περίπτωση μη τήρησης της ποσόστωσης θα επιβάλλεται στον υπόχρεο φορέα το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Θέτοντας ως παράδειγμα τα ΜΜΕ του Έβρου (παρόμοια είναι η εικόνα σε όλη την περιφέρεια), όπου φορείς του Δημοσίου πράττουν κατά το δοκούν, όσον αφορά το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας, οι βουλευτές της Ν.Δ., ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό στα παρακάτω ερωτήματα:
- Έχει υλοποιηθεί και σε ποιο βαθμό η εγκύκλιός σας για την τήρηση της ποσόστωσης καταβολής 70%-30% μεταξύ πανελλαδικών και περιφερειακών μέσων;
- Ποιοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εφαρμόζετε για τη τήρηση των όσων προβλέπει η εγκύκλιός σας;
- Έχετε επιβάλλει πρόστιμα, ποιου ύψους και σε ποιους φορείς, οι οποίοι τυχόν δεν έχουν εναρμονιστεί με την εγκύκλιό σας;
- Έχει τηρηθεί το 30% της διαφημιστικής δαπάνης για τα ΜΜΕ του Έβρου; Μπορείτε να μας παρουσιάσετε στοιχεία για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης δημοσίων φορέων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού για το 2018, όπως και για τη Θράκη, αλλά και για όλη την Ελλάδα γενικότερα;
- Σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβείτε για να ενισχύσετε τα Περιφερειακά ΜΜΕ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και κυρίως των ακριτικών περιοχών, όπως είναι ο Έβρος;