Στον Τουρισμό και στη Γαστρονομία αφιερωμένη η Πανηπειρωτική Έκθεση

on .

PANHPEIROTIKH 2019 2 4 19

• Στα Γιάννενα θα χτυπά για τις επόμενες πέντε ημέρες η «καρδιά» της επιχειρηματικότητας, καθώς σήμερα ανοίγει τις πύλες της η Πανηπειρωτική Έκθεση, η οποία έχει καταστεί θεσμός για την περιοχή μας, δείχνοντας μεγάλες αντοχές στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Και φέτος θα φιλοξενηθεί στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων (στον κόμβο Ανατολής), ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα (6 μ.μ.), παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη.
Εκ μέρους της εταιρίας «ΚΥΚΛΟΣ» που έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης μίλησε στον «Π.Λ.» ο κ. Λάμπρος Μπασέκης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η φετινή Έκθεση θα ξεπεράσει σε επιτυχία τις προηγούμενες, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων σ’ αυτή, όσο και των επισκεπτών. «Στοχεύουμε στην τόνωση της αγοράς, τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών και συνεργασιών, στην ανάδειξη νέων τεχνολογιών και σύγχρονων εφαρμογών, καθώς και στην προώθηση νέων ιδεών και προϊόντων», σημείωσε.

Μεγάλο ενδιαφέρον…
Σχετικά με το ενδιαφέρον συμμετοχής από επιχειρήσεις ο κ. Μπασέκης ανέφερε ότι σχεδόν 100 επιχειρήσεις θα εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «η φετινή διοργάνωση ευελπιστούμε να πετύχει τους στόχους της, διότι επικεντρωθήκαμε σε στοχευμένη διαφημιστική προβολή όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά πανελλαδικά, καθώς και στα Βαλκάνια. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ηπειρωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις από όλα τα σημεία της Ελλάδος. Οι κλάδοι που εστιάζουμε είναι Τουρισμός, Ξενοδοχειακός εξοπλισμός, Καινοτόμα προϊόντα, τοπικά προϊόντα, τρόφιμα, οικοδομικά υλικά θέρμανση, ψύξη…».
Ερωτηθείς από τον «Π.Λ.» για την ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου (εξαγγελία άλλωστε που έχουμε ακούσει πολλές φορές από τους τοπικούς φορείς), ο υπεύθυνος της διοργάνωσης σημείωσε: «η ύπαρξη ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου δεν ξέρω πόσο εφικτή θα μπορούσε να είναι την μεταβατική περίοδο που διανύουμε και μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης. Ωστόσο ο εκθεσιακός εξοπλισμός που διαθέτουμε είναι ικανός να φιλοξενήσει μεγάλα γεγονότα…».

Τουρισμός και Γαστρονομία…
Ως γνωστόν η φετινή Έκθεση είναι αφιερωμένη στον Τουρισμό και την Γαστρονομία και όπως ανέφερε ο κ. Μπασέκης «οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν πλήρως για τουριστικά προγράμματα και υπηρεσίες που θα αφορούν όχι μόνο την Ήπειρο αλλά όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης το κοινό θα γνωρίσει από κοντά ιδιαίτερα προϊόντα γαστρονομίας, μεγάλους σεφ από όλη την Ελλάδα και θα συμμετέχει σε γευστικά σεμινάρια». Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα οφέλη για την τοπική επιχειρηματικότητα θα είναι πολλά και κυρίως η τόνωση της αγοράς σε πολλούς τομείς τις ημέρες της έκθεσης, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά.

Ενώνουν τις δυνάμεις τους…
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της «Πανηπειρωτικής» έξι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν την εκδήλωση «Γαστρονομία και Γεύσεις της Ηπείρου».
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, το Τμήμα Ηπείρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων, η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου και το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο συνεργάζονται και δημιουργούν ένα τετραήμερο event με παραδοσιακή και σύγχρονη μαγειρική, με επίδειξη τεχνικών και χρήσης των τοπικών πρώτων υλών και προϊόντων, με διαλέξεις και συζητήσεις και με πολλά άλλες δράσεις.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά, από αύριο, Πέμπτη έως και την Κυριακή 7 Απριλίου (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Δηλώσεις
- Εκ μέρους του Τμήματος Ηπείρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων και του ΙΕΚ Δέλτα 360ο, ο chef Αδάμος Δότσιος, ο οποίος συντονίζει την ομάδα που οργανώνει την εκδήλωση, τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται μια γαστρονομική εκδήλωση με την συνέργια τόσων φορέων που καλύπτουν όλο το φάσμα της μαγειρικής και της γαστρονομίας και σκοπός είναι η καθιέρωση της εκδήλωσης αυτής ως ετήσιου θεσμού, προσδοκώντας ότι χρόνο με το χρόνο θα παίρνει όλο και μεγαλύτερη έκταση και θα προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, τόσο από την περιοχή όσο και, κυρίως, από άλλες περιοχές της χώρας.
- Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων ο Πρόεδρός του Δημ. Δημητρίου ανέφερε ότι τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν στην βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας, τονώνουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, συμβάλουν στις επιχειρηματικές δικτυώσεις, ενώ αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν οι νεώτεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής την παραδοσιακή μας μαγειρική και τις αυθεντικές πρώτες ύλες της περιοχής.
- Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιώργος Θάνος δήλωσε ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση τόσο των μαγείρων των ξενοδοχείων, όσο και του προσωπικού τους αποτελεί όλο και μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς πλέον η παραδοσιακή γαστρονομία έχει εξαλλαχθεί σε ισχυρό στοιχείο της τουριστικής ταυτότητας κάθε περιοχής και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που αναζητά ο επισκέπτης.
- Τέλος, ο Πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου Θοδωρής Αλεξίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ιστορικό των συνεργασιών που έχει η Λέσχη Γαστρονομίας τόσο με την Λέσχη Αρχιμαγείρων, όσο και με την Ένωση Ξενοδόχων στην έρευνα και την προώθηση της Ηπειρωτικής γαστρονομίας.

* * *
Ας σημειωθεί ότι η Πανηπειρωτική τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Δήμου Δωδώνης, του Δήμου Ζίτσας και του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή: 16:00-21:00. Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 21.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.