ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Τι κρύβει η παραίτηση του Προέδρου του Ι. Μήτση;

on .

MHTSHS GIANNHS

• Με την επίκληση του διορισμού του με δικαστική απόφαση ως Προέδρου του BIC Ηπείρου, ο κ. Γιάννης Μήτσης υπέβαλλε την Τετάρτη ξαφνικά την παραίτησή του από την προεδρία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, «αρνούμενος έναν διορισμό που αντιβαίνει την προσωπική μου θέληση αξιοπρέπεια και επιθυμία που δεν μπορεί κανένα έγγραφο να υποτάξει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Η παραίτηση Μήτση κρύβει όμως έντονο παρασκήνιο, δεν φαίνεται να πείθει ως προς την αιτία, καθώς εκτός των άλλων, υλοποιεί τη συμφωνία που είχε γίνει με τον Αντιπρόεδρο Δ. Δημητρίου για εναλλαγή στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.
Η συμφωνία άλλωστε Μήτση-Δημητρίου είναι γνωστή και μη αμφισβητούμενη, καθώς βάσει αυτής έμεινε εκτός Διοίκησης η παράταξη που ηγείται ο Γρηγόρης Γκίκας.
Τώρα ήλθε η ώρα της υλοποίησής της, με τον κ. Μήτση, έμμεσα να μεταφέρει στον Δ. Δημητρίου και το πρόβλημα του διορισμού του νέου Προέδρου στο BIC, εφόσον φυσικά τον διαδεχτεί στην προεδρία του Επιμελητηρίου και το Πρωτοδικείο ορίσει εκείνον στη θέση του Ι. Μήτση.
Όμως η τακτική του παραιτηθέντος Προέδρου να εναντιωθεί στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων για διορισμό του ως Προέδρου του BIC Hπείρου, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια έχει περιέλθει σε πλήρη αποσύνθεση, προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά.

«Ηρωϊκή έξοδος»…
Η αιτιολογία που επικαλείται για την παραίτησή του ο κ. Μήτσης, επιχειρώντας δήθεν «ηρωική έξοδο», είναι εκείνη η οποία ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου» για το BIC Ηπείρου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την κατώτερη του αναμενόμενου… γενναιότητά του να συμμετάσχει ενεργά, στην αντιμετώπιση ενός «κακοφορμίζοντος» ζητήματος που αφορά τα μέλη του Επιμελητηρίου που εύλογα ζητούν πειστικές εξηγήσεις από τον ίδιο.
Η ανάληψη της Προεδρίας της Διοίκησης του BIC -όπως έλεγαν συγκεκριμένα χθες μέλη - αναγνώστες του «Π.Λ.»- θα έπρεπε να είχε γίνει με δική του πρωτοβουλία. Έτσι με το θεσμικό του ρόλο, αλλά και με την επαγγελματική του εμπειρία ως φοροτεχνικού, να διευκολύνει την εκκαθάριση του επιχείρησης, να συμβάλλει στην διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο και να λύσει προβλήματα που υπάρχουν με επιχειρηματίες (μέλη των Επιμελητηρίων) που είχαν καταφύγει στο BIC για την ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αντί αυτού, ο κ. Μήτσης, δείχνει σα να «φυγομάχησε».
Έχοντας πληροφορίες -όπως ο ίδιος αναφέρει στη τη δήλωσή του- πως το Πρωτοδικείο θα μετέτρεπε στην προχθεσινή συνεδρίασή του, σε μόνιμη την προσωρινή διοίκηση που είχε ορίσει στις 20 Δεκεμβρίου 2018, αποφάσισε να παραιτηθεί, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους και διαφύλαξη των συμφερόντων του Επιμελητηρίου!
Σε όλα αυτά, προστίθεται και η απορία για το πως ο κ. Μήτσης εμφανίστηκε σα να ήταν βέβαιος για την απόφαση του Δικαστηρίου, πριν αυτή εκδοθεί και η οποία τον οδήγησε στην παραίτηση. Βέβαια, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Τετάρτη 13 Μαρτίου, όμως είναι ένα ερώτημα για το οποίο επίσης πρέπει να δοθεί απάντηση από τον ίδιο.

Τα προβλήματα του BIC
Στη μετοχική σύνθεση του BIC, εκτός από Επιμελητήρια, μετέχουν με διάφορα ποσοστά και άλλοι φορείς, όπως οι τότε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τράπεζες κ.α.
Το BIC είχε αναλάβει να υλοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα, από τα οποία καλύπτονταν κατά βάση και τα λειτουργικά του έξοδα. Από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, το BIC άρχισε να υπολειτουργεί καθώς δεν υπήρχε η ανάλογη επιτυχία σε εντάξεις προτάσεων, οι οφειλές συσσωρεύτηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες στις διαδοχικές -αναγκαίες- αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ανταποκρίθηκε μόνο η Περιφέρεια, ως διάδοχος των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ενώ το Επιμελητήριο Ιωαννίνων φέρεται να κατέβαλλε ένα σημαντικό ποσό για ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων προκειμένου να αποδεσμευτούν προσωπικοί λογαριασμοί προέδρων του.
Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις λογαριασμών κλπ., όλα τα μέλη των Δ.Σ., που εκπροσωπούσαν Περιφερειακές Ενότητες, το Πανεπιστήμιο κλπ. και φυσικά οι Πρόεδροι που κατά κύριο λόγο, ήταν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.
Με το οικονομικό αδιέξοδο να μεγαλώνει συνεχώς και μην έχοντας αντικείμενο έργου, το BIC οδηγήθηκε σε κλείσιμο, οι τέσσερις υπάλληλοι να απολυθούν και να έχουν παραιτηθεί όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Με δεδομένη την κατάσταση αυτή η Συνεταιριστική Τράπεζα, προς την οποία το BIC έχει οικονομικές υποχρεώσεις, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο ζητώντας τον ορισμό νέας Διοίκησης.
Αρχικά διορίσθηκε προσωρινή και τώρα επίκειται ο διορισμός μόνιμης, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου να προτείνεται ως Πρόεδρος, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν εκλέγονταν οι πρόεδροι από τα μέλη του Δ.Σ.. Κι αν οι ενστάσεις που προβάλλονται από τα άλλα πρόσωπα που προτείνονται για διορισμό είναι λογικές, καθώς εκπροσωπούν φορείς, δεν ισχύει το ίδιο για τους προτεινόμενους από τα Επιμελητήρια, που τα μέλη αυτών υποτίθεται πως εξυπηρετούσε και συνέδραμε το ΒΙC.