Στον… πάγο και πάλι από χθες η ρύθμιση των 120 δόσεων!

on .

EYRO KOMPIOYTERAKI

• Σ’ ένα ακόμη κακοπαιγμένο σήριαλ, εξελίσσεται η ρύθμιση με τις 120 δόσεις, η οποία τόσο πολύ έχει συζητηθεί και… διαφημιστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Από την μια, η Κομισιόν μέσω της έκθεσής της προσγειώνει ανώμαλα την Κυβέρνηση, βάζοντας «πάγο» στις εξαγγελίες της και από την άλλη ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, με δηλώσεις του χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ανέφερε ότι «η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα προχωρήσει. Υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να επιλύσουμε, για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή»!

Τι ισχύει;
Πάντως, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της «η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».
Βέβαια ο Τ. Πετρόπουλος επιχειρώντας να σώσει την εικόνα της Κυβέρνησης ανέφερε ότι η Έκθεση της Κομισιόν θέτει ζητήματα «στα οποία απαντάμε με τρόπο πειστικό… Πρόκειται για συνήθη σημείωση για μέτρα που πάντα πρέπει να ελέγχονται»...
Η ουσία πάντως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν τελικά πάνε… περίπατο οι 120 δόσεις για ρύθμιση χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην οποία υπολόγιζαν χιλιάδες επιχειρήσεις, που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και περιμένουν τονωτικές ενέσεις, προκειμένου να ανασάνουν! Κι αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί δυο γλώσσες, μια στο εξωτερικό και τους «θεσμούς» και μια στο εσωτερικό, όπου προσπαθεί να ενισχύσει το κοινωνικό της προφίλ, δίνοντας ψεύτικες ελπίδες στους αγρίως φορολογούμενους πολίτες!

Πού λέει ψέματα;
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την ρύθμιση των 120 δόσεων η Νέα Δημοκρατία καταλογίζει διγλωσσία στην Κυβέρνηση.
Σε γραπτή δήλωσή του ο Τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει: «Επί 6 μήνες, η κυβέρνηση υποσχόταν ρύθμιση 120 δόσεων, θυσιάζοντας τα έσοδα του κράτους στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας. Χθες, αποκαλύφθηκε από την έκθεση - κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ίδια δεσμευόταν στους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την “κουλτούρα” των πληρωμών. Στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση, η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια και να σταματήσει τη διγλωσσία. Πού λέει τελικά ψέματα; Στους θεσμούς ή στους Έλληνες;».