Και οι αγρότες των Ιωαννίνων στηρίζουν τις κινητοποιήσεις!

on .

GALA DOXEIO

• Μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας έστησαν με τα τρακτέρ τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ζητώντας από την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει σειρά αιτημάτων που αφορούν κυρίως το κόστος παραγωγής, την τιμή του πετρελαίου, τις τιμές των προϊόντων τους, καθώς επίσης ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα.
Στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας έχει στηθεί ένα από τα μεγαλύτερα μπλόκα καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους αγρότες από ολόκληρη τη Θεσσαλία, οι οποίοι έχουν κόψει στα δύο την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στα δυο ρεύματα.
Στο μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη και ώρα 12 μ. η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας.

Στηρίζει η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων
Μπορεί ακόμη να μην έχει στηθεί κάποιο μπλόκο στην Ήπειρο, ωστόσο ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» στηρίζει τις κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, με χθεσινή ανακοίνωσή του, καλεί την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα:
- Για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος με την καθιέρωση αυστηρών ελέγχων στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και άλλων αγροτικών προϊόντων οι οποίες έχουν σαν συνέπεια την δραματική μείωση στις τιμές αυτών, οι οποίες έφτασαν κάτω του κόστους παραγωγής και καθιστούν απαγορευτική πλέον την συνέχιση της παραγωγής τους. Ειδικότερα στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος ζητούν να υλοποιηθούν άμεσα οι ληφθείσες αποφάσεις, διότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας, δεδομένου του ότι πέραν της βύθισης των τιμών στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, το εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας αυτών.
- Εξόφληση των τιμολογίων των παραγωγών εντός εξήντα ημερών από την έκδοσή τους.
- Άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας για μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 13% για τους Συνεταιρισμένους αγρότες.
- Πλήρη απαλλαγή των αγροτικών - κτηνοτροφικών ακινήτων τα οποία αποτελούν εργαλεία δουλειάς από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ με κατάργηση του υπέρογκου συμπληρωματικού φόρου.
- Επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ανάλογα με το είδος της παραγωγής (φυτικής ή ζωικής).
- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 για τους αγρότες και στα 60 για τις αγρότισσες.
Καταλήγοντας η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων καλεί την Κυβέρνηση «να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της αλλά και να εφαρμόσει τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί και παραμένουν ανενεργές στα συρτάρια των Υπουργείων, πριν να είναι αργά, διότι η ανοχή και η αντοχή του αγροτικού κόσμου έχει εξαντληθεί».