Προσοχή στις δηλώσεις για το κοινωνικό μέρισμα

on .

KOINONIKO MERISMA

• Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.koinonikomerisma.gr) για το κοινωνικό μέρισμα.
Τo ενδιαφέρον πολιτών ήταν μαζικό, ενδεικτικό της πολύ δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλά νοικοκυριά, που ψάχνουν τρόπους να κλείσουν «τρύπες»!
Ωστόσο, πολλά ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του συστήματος, με πολλές αιτήσεις να απορρίπτονται.
Το μέρισμα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων που θα ολοκληρώσουν την αίτηση μέχρι αύριο.
Οι «παγίδες»
Τις παγίδες που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης, επισημαίνει σε χθεσινό δημοσίευμά του το in.gr.
1) Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι τα στοιχεία για τη διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού. Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως: «Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός ΙΒΑΝ ο οποίος δεν ανήκει στο δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το ΙΒΑΝ. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του ΙΒΑΝ».
Με την είσοδο στο σύστημα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ο ΑΜΚΑ και να εισαχθεί η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και ο αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα ζητηθεί επίσης να συναινέσει ο πολίτης στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται. Επίσης, θα πρέπει να δηλωθεί ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.
2) Σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δει αν πληροί τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την επεξεργασία των δεδομένων τους. Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης.
3)Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, η αίτηση θα γίνει αυτόματα από τον ΗΔΙΚΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια και το μέρισμα θα καταβληθεί στον λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα. Η αυτόματη αίτηση θα γίνει μόνο για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους. Αν στα νοικοκυριά υπάρχουν κι άλλα άτομα πρέπει να υποβληθεί αίτηση από αυτά.
Για τις περιπτώσεις ηλικιωμένων που πέρυσι δεν έλαβαν το μέρισμα ενώ το δικαιούνταν, το πρόβλημα ήταν συνήθως στην ασυμφωνία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τον υπόχρεο ή τον σύζυγο. Η διόρθωση θα πρέπει να γίνει στα ΚΕΠ και οι εν λόγω ηλικιωμένοι καλό είναι φέτος να φροντίσουν να υποβάλουν αίτηση.