ΙΟΒΕ: 6 στους 10 Έλληνες μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα

on .

ADEIO PORTOFOLI

• Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την έξοδο της χώρας από Μνημόνια ωστόσο στην πράξη, στις ζωές και στην τσέπη των πολιτών, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα με τους περισσότερους από αυτούς να εξακολουθούν να στενάζουν κάτω από τον ζυγό της υπερφορολόγησης και της πιστωτικής ασφυξίας.
Ιδιαιτέρως ζοφερά, λοιπόν, είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει έρευνα του ΙΟΒΕ, σχετικά με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας 6 στους 10 καταναλωτές μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 62% των καταναλωτών δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα». Από αυτούς το 11% έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις ούτως ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές υποχρεώσεις του. Το 82% των νοικοκυριών στη χώρα μας δεν θα καταφέρει να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ τους επόμενους 12 μήνες. Για το 12% δεν είναι πιθανή η αποταμίευση και για το 70% είναι απλά αδύνατη.

Οι δαπάνες
Το 41% των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες το επόμενο 12μηνο, ενώ από την άλλη πλευρά μόλις το 8% αναμένει ότι θα αυξήσει τις δαπάνες.
Σε ότι αφορά τις μεγάλες δαπάνες, όπως για παράδειγμα την αγορά αυτοκινήτου ή την κατασκευή σπιτιού, οι καταναλωτές εμφανίζονται κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (95,5%) η αγορά αυτοκινήτου το προσεχές 12μηνο φαντάζει απλά απίθανη.
Ακόμη πιο μικρό το ποσοστό όσων σκέφτονται να αγοράσουν ή να κτασκευάσουν σπίτι μέσα στον επόμενο χρόνο: Μόλις το 1,9% φαίνεται ότι έχει τέτοια πρόθεση. Ωστόσο, ένα 10,9% των καταναλωτών, σκέφτεται να διαθέσει ένα ποσό για να ανακαινίσει και να βελτιώσει το σπίτι του.