Στον πλειστηριασμό για τα ακίνητα της Spider θα μετάσχει η Περιφέρεια

on .

SPIDER ERGOSTASIO

• Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Ταμείου, στο πλειστηριασμό που θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου για τα ανενεργά ακίνητα (οικόπεδο και κτήρια) της μεταλλοβιομηχανίας SPIDER των αδελφών Πέτσιου αποφάσισε με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του Σώματος το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του.
Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας, οι οποίοι είναι και οι επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, οι οποίοι έθεσαν επίσης και τη συμμετοχή της Περιφέρειας και στον δεύτερο πλειστηριασμό για το σημερινό εργοστάσιο και τον σύγχρονο εξοπλισμό του, κάτι που απέρριψε εξ αρχής ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί και δεν είναι στις αρμοδιότητές της να λειτουργεί επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το ακίνητο στο οποίο θα συμμετάσχει η Περιφέρεια, χωρίς όμως να μπει σε πλειοδοτική διαδικασία, αφορά δύο συνεχόμενα αγροτεμάχια, το ένα εμβαδού 21.864 τ.μ. και το δεύτερο 6.055 τ.μ., στα οποία βρίσκονται αντίστοιχα κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 2.478 τ.μ. και γραφεία 866 τ.μ. για τα οποία η τιμή προσφοράς, μετά από τέσσερις άγονους πλειστηριασμούς έχει πέσει στο 1.030.000 ευρώ, «τιμή εξευτελιστική», όπως τη χαρακτήρισε ο νομικός σύμβουλος των εργαζομένων Πολύμερος Ηλίας, ειδικά μάλιστα όταν μόνο για το πρώτο η αξία του είχε οριστεί από το Δικαστήριο στα 2.100.000 ευρώ.
Όπως αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου από τα χρήματα του πλειστηριασμού το 50% θα δοθούν στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα στο ΙΚΑ ή και στο Δημόσιο, αποκλειόμενης κάθε πιθανότητας να δοθεί έστω και ένα ευρώ στους ιδιοκτήτες και μετόχους της βιομηχανίας. «Είναι ανήκουστα και συκοφαντικά τα όσα γράφονται ότι δήθεν τα χρήματα θα δοθούν στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης», τόνισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημ. Σιώλος, ο οποίος ενημέρωσε πως οι οφειλές προς τους 120 περίπου εργαζόμενους ανέρχονται περίπου στα 5,5 με 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις των τραπεζών σε 55-60 εκ. ευρώ.

Για Εκθεσιακό Κέντρο
Κατά τη συζήτηση, που σε ορισμένες στιγμές της σημαδεύτηκε από ένταση, προέκυψε ότι η Περιφέρεια δια του Περιφερειακού Ταμείου, το οποίο εξυπηρετώντας τον αναπτυξιακό του σκοπό- όπως ανέφερε ο κ. Σιώλος- εκπονεί μελέτη για τη δημιουργία Μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου- Εκθετηρίου Αγροτικών προϊόντων, του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά συνάδουν με το υπό πλειστηριασμό ακίνητο, το οποίο βρίσκεται επί Εθνικής Οδού (Βουνοπλαγια), απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον κόμβο της παράκαμψης Ιωαννίνων και δύο χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε υπέρ της πρότασης ψήφισαν 34 από τους παρόντες συμβούλους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι παρόντες της Περιφερειακής Αρχής, οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ήπειρος Ανατροπής» Κ. Μπασιούκας, «Συμμαχία Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας, «Αριστερή Παρέμβαση» Ν. Ζήκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Β. Τσίκαρης, Σπ. Πάϊκας, ενώ καθοριστική για τη συμπλήρωση του αριθμού των 2/3 ήταν η ψήφος του Μ. Χατζηεφραιμίδη, που αρχικά είχε ψηφίσει λευκό. Λευκό ψήφισε ο Δ. Χαμπίμπης επικαλούμενος λόγους δεοντολογίας, καθώς ως υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα κληθεί να ελέγξει τη νομιμότητά της.
Όχι ψήφισαν οι δύο σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη – Κ. Κωτσαντής με την αιτιολογία ότι θα πρέπει τη λύση να τη δώσει η Κυβέρνηση, θέση με την οποία συντάχθηκαν οι Κ. Ζιάκκας και Χ. Πάνης.