Επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον από Κίνα για συνεργασίες με Ήπειρο

on .

KAXRIMANHS MPEGKAS KINEZOI

Τα επόμενα βήμα για την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας που είχε υπογραφεί προ δύο περίπου χρόνων μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Περιφέρειας Jilin της Κίνας, συζητήθηκαν σε συνάντηση που έγινε χθες στην Περιφέρεια, μεταξύ του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων και πενταμελούς κινέζικης αποστολής, που έφτασε στην Ήπειρο το Σάββατο και αναχώρησε χθες από τα Ιωάννινα.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι σε πρώτο στάδιο η συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί στον τουρισμό, στην ιατρική των βοτάνων και στις πολιτιστικές ανταλλαγές. Ενδεικτικό μάλιστα του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι Κινέζοι της Jilin για τον τουρισμό,  ήταν η παρουσία στην Αποστολή και Διευθυντικού Στελέχους για την ανάπτυξη των αεροδρομικών διαδρομών, ο οποίος και ενημερώθηκε τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Στράτο Ιωάννου κατά την επίσκεψή τους στην Πάργα για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αεροπορική σύνδεση, αλλά και από Περιφερειάρχη- Δήμαρχο, που επίσης αναφέρθηκαν στα σημερινά δεδομένα.
Τουρισμός και βότανα
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, στάθηκε ιδιαίτερα   στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν, εκτός από τον τουρισμό,   στον τομέα των βοτάνων τονίζοντας ότι στην Ήπειρο ευδοκιμούν περί τις 5.000  αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, για τα οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Η Ήπειρος έχει ωραίες θάλασσες, αλλά και πανέμορφα ορεινά τοπία», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Το βάρος στην ενδοχώρα
Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ανέφερε ότι αν και πρόκειται για δύο χώρες και δύο περιφέρειες με διαφορετικά μεγέθη, εν τούτοις μπορούν να βρεθούν σημεία κοινού ενδιαφέροντος. «Ο τουρισμός που αφορά τα παράλια, είναι ήδη πολύ οργανωμένος και προβεβλημένος. Εμάς μας ενδιαφέρει η προβολή της ενδοχώρας», πρόσθεσε για να συμπληρώσει  ότι η αναβάθμιση του αεροδρόμιου Ιωαννίνων θα βοηθήσει τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.
 Αρχή με πολιτιστικές ανταλλαγές
Ο επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Jilin Yang Kexin, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την διήμερη παραμονή και τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν τα μέλη της,  σε τουριστικά αξιοθέατα και μνημεία της Ηπείρου.  Ως προς τη συνεργασία των δύο Περιφερειών, είπε ότι οι τρεις τομείς στους οποίους μπορεί να ξεκινήσει η συνεργασία  είναι ο τουρισμός, το εμπόριο και οι πολιτιστικές ανταλλαγές, που είναι και ο πιο προσιτός στόχος. Να σημειωθεί ότι η Κινέζικη αποστολή επισκέφθηκε και καλλιέργειες βοτάνων στη Θεσπρωτία.
Δηλώσεις Μπέγκα
Δηλώσεις έκανε μετά τη συνάντηση μόνο ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος αφού εξήρε τη συμβολή του Ελληνο- Κινέζικου Συνδέσμου Φιλίας με επικεφαλή τον κ. Λ. Κόντο για την επαφή των δύο περιφερειών, ανέφερε και τα εξής: «Είναι γεγονός ότι μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά, είναι γεγονός ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, είναι γεγονός ότι υπάρχουν τομείς που μπορούμε να ανταλλάξουμε και απόψεις, αλλά και ουσιαστικά να συνεργαστούμε.
 Έχουμε προσδιορίσει κατ΄ αρχήν, δύο τρεις τομείς, όπως είναι του τουρισμού, του πολιτισμού και της γνώσης που έχουν και οι δύο λαοί με τα βότανα και την ιατρική των βοτάνων.
Ξεκινάμε πρακτικά από εδώ και πέρα μαζί και με τους υπηρεσιακούς συνεργάτες να μπαίνουμε στο βάθος της συνεργασίας αυτής, με αυτούς τους τρεις βασικούς τομείς και στη συνέχεια θα αναπτύξουμε όσο μπορούμε τη σχέση αυτή».  
• Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Σιώλος και ο κ. Ελευθέριος Κόντος εκ μέρους του Ελληνο- Κινέζικου Συνδέσμου Φιλίας.