ΕΝΦΙΑ: Έρχονται δραστικές αλλαγές και ανατροπές στον φόρο του 2022

on .

ENFIA 2016

• Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φεύγει και ένας νέος ΕΝΦΙΑ που θα ενσωματώνει τον συμπληρωματικό φόρο στον κύριο φόρο έρχεται.

Οι ανατροπές που σχεδιάζονται για τον φόρο ακινήτων του 2022 φέρνουν περιορισμό ή και πλήρη εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες και ελαφρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως για τους έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία οι οποίοι επιβαρύνονται σήμερα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

H άσκηση για το νέο ΕΝΦΙΑ είναι δύσκολη και το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι από το νέο έτος ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στην κλίμακα του κύριου φόρου και ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Σε τέσσερις άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προωθούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους κινούνται στους ακόλουθους άξονες:

- Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ όπως υπολογίζεται και επιβάλλεται σήμερα για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.

Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα.

-Το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης.

Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθούν οι εκπτώσεις στο τελικό λογαριασμό για το κύριο και το συμπληρωματικό φόρο. Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.  

- Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. -Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.