Επιπλέον μέτρα ενίσχυσης ζητά ο κλάδος της εστίασης

on .

ESTIATORIA KLEISTA TRAPEZAKIA ADEIA

• «Σε μίνι lockdown μπαίνει η αγορά της εστίασης από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφορικά με τις προϋποθέσεις για την παρουσία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και, μάλιστα, την ίδια που έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης που παρείχε».

Όπως σημειώνει «η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως o ‘πολιορκητικός κριός’ απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχαν.

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δούλεψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι, δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών».

Η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της – προστίθεται στην ανακοίνωση - σέβονται την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες και τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, όμως, ζητούν από την κυβέρνηση, στα μέτρα που εξήγγειλε, να παράσχει αντισταθμιστικά προς τις επιχειρήσεις του κλάδου, για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως: -Μείωση ενοικίων. - Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας. - Νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου.