Comp 1

Πιο πολλοί επισκέπτες από Αλβανία μεγαλύτερος ο τζίρος από Γερμανία!

on .

KAKABIA TELONEIO KINHSH

«Βαριά βιομηχανία» λένε πολλοί ότι μπορεί να αποτελέσει για την Ήπειρο ο τουρισμός της, μιας και η περιοχή διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ωστόσο ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι πολύς ακόμα. Υπάρχει πάντως μία ανοδική πορεία και στην επισκεψιμότητα από το εξωτερικό, με τη γειτονική Αλβανία να αποτελεί τον κυριότερο «πελάτη» της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια.  Ωστόσο, η αυξημένη επισκεψιμότητα των Αλβανών στην Ήπειρο δεν είναι ανάλογη του τζίρου που αφήνουν.

Πρώτοι οι Γερμανοί

Σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία χαρακτηρίζει τις συχνές και συστηματικές επισκέψεις από τη γειτονική Αλβανία, το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και πρ. πρόεδρός της Στάθης Σιούτης. 

Σύμφωνα, με πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που επικαλείται σε άρθρο του, η Ήπειρος πέρυσι δέχθηκε 219.000 επισκέπτες από Αλβανία και ακολουθούν 80.000 Γερμανοί και 76.000 επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, δεν είναι οι Αλβανοί εκείνοι που αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στην περιοχή μας.

Με βάση πάντα τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Σιούτης, οι εισπράξεις στην Περιφέρεια Ηπείρου από τους επισκέπτες ανήλθαν πέρυσι σε 330 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 προήλθαν από τη Γερμανία, τα 42 από την Αλβανία και 41 εκατ. ευρώ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως επισημαίνει, πάντως, από το 2016 που ξεκίνησε η συγκέντρωση και επεξεργασία ταξιδιωτικών στοιχείων ανά Περιφέρεια, η αλβανική αγορά είναι σταθερά σημαντική πηγή τουρισμού και εσόδων για την περιοχή μας.

«Κλειδί» το Γιάννενα - Κακαβιά

Αναφορικά με το Νομό Ιωαννίνων, η κινητικότητα επισκεπτών από την Αλβανία -μερικοί εκ των οποίων προέρχονται από τη Βόρειο Ήπειρο- είναι μεγάλη και αφορά σε ταξίδια εμπορικά, επαγγελματικά και αναψυχής καθώς και σε ιατρικές επισκέψεις καθώς τα δύο Νοσοκομεία της περιοχής μας, αλλά και οι ιδιώτες γιατροί της πόλης μας τους παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης υψηλού επιπέδου.

Οι επαγγελματικοί δεσμοί είναι επίσης στενοί, όπως τονίζει ο πρ. πρόεδρος των Ξενοδόχων, καθότι πολλές επιχειρήσεις έχουν συνάψει από χρόνια -και συνεχίζουν να συνάπτουν- συνεργασίες με αμοιβαία οφέλη. Επισημαίνεται δε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι επισκέπτες αυτοί διασχίζουν οδικώς τα σύνορα και αναμένεται η κινητικότητα να αυξηθεί με την ολοκλήρωση του νέου διευρωπαϊκού οδικού άξονα Γιάννενα - Κακαβιά. 

«Τόσο οι φορείς του τουρισμού, όσο και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στο τουριστικό ρεύμα από την Αλβανία και να εργαστούμε ώστε να το ενισχύσουμε», καταλήγει ο κ. Σιούτης.