Αντιδρούν στο τεκμαρτό οι ελεύθεροι επαγγελματίες

on .

MPEKAS SPYROS

• Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με αφορμή το νέο φορολογικό πλαίσιο, με το οποίο θεσπίστηκε τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματός τους. Αίτημά τους η ακύρωση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας τόνισε ότι για τους επαγγελματίες που δεν θα μπουν στο τεκμαρτό, το κράτος «τους απειλεί ευθέως ανοίγοντας λογαριασμούς, όχι μόνο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους» και πρόσθεσε πως «είναι ένα άδικο οριζόντιο μέτρο, που από μόνο του το οριζόντιο δείχνει την αδικία που υπάρχει». Πάντως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες προχωρούν σε κινητοποιήσεις και ετοιμάζονται να κλιμακώνουν τις δράσεις τους.

Μεγάλα τα ποσά

Ο κ. Μπέκας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μίλησε για τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως εισφορές. «Τα ποσά είναι μεγάλα και δεν είναι μόνο αυτό. Βλέπουμε ότι το 5% της διαφοράς του τζίρου, ανάλογα με τον κωδικό δραστηριότητας του καθενός, ποικίλει και διαφέρει σημαντικά. Εκεί θα δουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες που έχουν ατομική επιχείρηση τις διαφορές που βγάζει όχι μόνο το τεκμαρτό στους τρόπους του προσδιορισμού φόρου, όχι μόνο το 10% του μισθολογικού κόστους, αλλά και το 5% της διαφοράς του τζίρου. Εκεί θα είναι τα μεγαλύτερα ποσά. Βλέπουμε να φτάνουν ακόμα και τις 50 χιλιάδες», ξεκαθάρισε.

Ο Πρόεδρος των Φοροτεχνιτών αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως στην εφαρμογή του πόθεν έσχες που λήγει 30 Ιουνίου. Όπως είπε, έχει ανακοινωθεί εδώ και έξι μήνες η ημερομηνία λήξης, όμως δεν έχει ανοίξει ακόμη. Παράλληλα, όπως είπε, το myDATA ήδη τρέχει, όμως έχει δημιουργήσει ένα χάος και στους λογιστές και στις επιχειρήσεις και πρέπει να δοθεί νέα ημερομηνία.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ