Επτά στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση

on .

EYRO KLEIDI

• Το σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έθεσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στη διάρκεια τοποθέτησής του χθες στην Ευρωβουλή στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων που διοργανώνεται από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, βρίσκονται σαφώς σε δυσμενέστερη θέση. «Ειδικότερα η χώρα μας, είναι υποχρεωμένη μέσα στο 2024 να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,1% – και μάλιστα παρά την τεράστια επιβάρυνση, που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού» τόνισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση. «Εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζουν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, καθώς η ακρίβεια περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών στα βασικά αγαθά. Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να τρέξουν όλο και πιο γρήγορα, για να προλάβουν τις εξελίξεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβαση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

«Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, χρειάζεται να υπερβούν τεράστια εμπόδια, με κυριότερο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό και την ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, στην Ελλάδα, οι 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. «Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στην συντριπτική τους πλειονότητα, εκφράζουν υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου – πολύ περισσότερο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ακόμα και στις περιπτώσεις των λίγων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Ουσιαστικά η πολιτική των τραπεζών εστιάζει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, που πληρούν αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, ή μπορούν να παρέχουν υψηλές εξασφαλίσεις» συμπλήρωσε.