«Πράσινο φως» για τη μονάδα βιοαερίου στο Νεοχώρι Ζίτσας!

on .

BIOAERIO

Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει κατά καιρούς στις τοπικές κοινωνίες σχεδιασμοί για χωροθέτηση έργων που αφορούν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα οποία άλλοι βλέπουν ως ευκαιρία για ανάπτυξη ενώ άλλοι στέκονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε κάθε περιοχή. 

Πάντως, με ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις, σε γενικές γραμμές οι προτεινόμενες υποδομές ΑΠΕ παίρνουν τελικά το «πράσινο φως» από τους αρμόδιους φορείς και μπαίνουν σε στάδιο υλοποίησης. Αυτό συνέβη χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία έδωσε δύο θετικές και μία αρνητική γνωμοδότηση για αντίστοιχο αριθμό προτεινόμενων έργων ΑΠΕ. 

Η Μονάδα βιοαερίου

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή της Περιφέρειας γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία, για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εγκατάσταση μονάδας παραγωγής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 999 ΚW από καύση βιοαερίου», η οποία πρόκειται να χωροθετηθεί στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου του Δήμου Ζίτσας. Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρός της,  Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, «είμαστε θετικοί γιατί το συγκεκριμένο έργο θα λύσει ένα πρόβλημα που υπάρχει διαχρονικά στην περιοχή. Εμείς ως Επιτροπή, το περιβαλλοντικό σκέλος –που μας ενδιαφέρει– το κρίνουμε θετικά».

Τα υπόλοιπα ΑΠΕ

Το δεύτερο έργο για το οποίο επίσης γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν για το  «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,54 MW, στη θέση Μονή Κηπίνας, Δ.Ε. Καλαρρυτών» στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με τον πρόσθετο όρο της αντίστοιχης θετικής γνωμοδότησης του Δήμου Βορ. Τζουμέρκων. Εδώ αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Δήμου, εντός των ορίων του οποίου προτείνεται να γίνει το υδροηλεκτρικό.

Αντίθετα, ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση χθες της Επιτροπής για το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε. για το έργο «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 15,375 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 13,837 MW, στη θέση «Άγιος Γεώργιος» Δ.Ε. Ζαλόγγου» στον Δήμο Πρέβεζας.

Κατά τα άλλα, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τις Μ.Π.Ε. των έργων: «Λατομείο σχιστολιθικών πλακών στη θέση «Αγριλούλα» της Τ.Κ. Γραμμενίτσας του Δήμου Αρταίων, «Εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης αερίων καυσίμων (υγραερίου), στο Ο.Τ. 13, ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, Τ.Κ. Ροδοτοπίου» του Δήμου Ζίτσας και «Κατασκευή κόμβου Γοργόμυλου, Δ.Ε. Ανωγείου, Δ. Ζηρού».

Εκσυγχρονίζονται οι ΤΟΕΒ

Ένα σημαντικό έργο, αυτό του εκσυγχρονισμού τεσσάρων ΤΟΕΒ στις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά την έγκριση που έλαβε η δημοπράτησή του χθες από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6.6 εκ. ευρώ, τα οποία, μετά την «ωρίμανσή» τους  από την Περιφέρεια έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 20. Συγκεκριμένα, τα έργα που δημοπρατούνται μετά τη χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι ο εκσυγχρονισμός του αντλιοστασίου άρδευσης αρδευτικό Α2 – χαμηλής ζώνης ΤΟΕΒ Λάμαρης (Μάγισσα), προϋπολογισμού 1.34 εκατ. ευρώ και τα έργα εξοικονόμησης νερού Γραμμενίτσας - Βλαχέρνας, προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ, εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του αρδευτικού δικτύου Περάνθης – Λουτρότοπου, προϋπολογισμού 2.19 εκατ. ευρώ και εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του δικτύου του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου, προϋπολογισμού δύο εκατ. ευρώ.  

Και ανάδοχοι…

Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους σε μία σειρά άλλων παρεμβάσεων και συγκεκριμένα των εξής:

- «Επείγουσες εργασίες άρσης καταπτώσεων - αντιστήριξης πρανών και αποκατάστασης των οδών πρόσβασης μετά από εκτεταμένο κατολισθητικό φαινόμενο προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο με τίτλο: “Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα Δ. Πρέβεζας”», προϋπολογισμού 680.000, Οριστικός  Ανάδοχος: «SICAP ΑΤΕ».

- Βελτίωση 3ης επ. οδού από Τσίμοβο έως Κέδρο, προϋπολογισμού 248.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε. 

- Εργασίες συντήρησης- βελτίωσης οδικού δικτύου στα όρια της Π.Ε. Άρτας, με προϋπολογισμό 177.000 ευρώ. Ανάδοχος «Λ. ΒΕΡΛΕΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.».

Τέλος, ενέκρινε τη διαδικασία για την υλοποίηση του έργου της άμεσης βελτίωσης της βατότητας στην  επαρχιακή οδό Γυφτόκαμπος - Βρυσοχώρι, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.