Αυξήσεις στις συντάξεις «φέρνει» ο Ιανουάριος!

on .

SYNTAKSIOYXOS XERIA EYRO

• Καλός μήνας είναι ο Ιανουάριος για τους περισσότερους συνταξιούχους της χώρας, οι οποίοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, με το μέσο ποσοστό αυτής να ανέρχεται στο 7,75% περίπου. Οι αυξημένες συντάξεις θα πιστωθούν στα τέλη του μήνα. 

Συγκεκριμένα, περί τους 1.724.713 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, οι οποίες θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους με τις συντάξεις Φεβρουαρίου και θα καταβληθούν στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Μάλιστα, σε αυτές τις πληρωμές θα μπουν και οι αναδρομικές αυξήσεις για τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει πως ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ, θα λάβει αντί για 1.077,5 ευρώ, 1.155 ευρώ.

Μόνο η κύρια σύνταξη

Όπως επισημαίνει το MEGA, οι εν λόγω αυξήσεις αφορούν σε συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, όλων των ταμείων (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΙΚΑ κ.ό.κ.). Αυξάνονται, ακόμα, η Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη, αλλά όχι οι επικουρικές συντάξεις.

Για παράδειγμα, σε κύρια σύνταξη ύψους 600 ευρώ η μηνιαία αύξηση θα είναι 46,5 ευρώ. Για κύρια σύνταξη 700 ευρώ, η αύξηση θα είναι 54 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη 800 ευρώ, θα δουν αύξηση ύψους 62 ευρώ, ενώ για εκείνους που παίρνουν 900 ευρώ αυτή θα αυξηθεί κατά 70 ευρώ. Τέλος, για κύριες συντάξεις 1.000 ευρώ η αύξηση θα είναι 77,5 ευρώ. 

Η εν λόγω αύξηση, πάντως, δεν αφορά εκείνους που έχουν προσωπική διαφορά (παλαιοί συνταξιούχοι), καθώς με τον επανακαθορισμό των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/16) προέκυψε ότι λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές.

Ωστόσο, και άλλοι 724.713 συνταξιούχοι από ένα σύνολο των δικαιούχων δεν θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 7,5% καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορά και ένα μέρος της αύξησης θα κατευθυνθεί στην εξάλειψή της και μόνο ένα μικρό ποσό θα εμφανιστεί σαν αύξηση από το 2023. Εξάλλου, η αναπροσαρμογή του 7,75% αφορά αποκλειστικά τις κύριες συντάξεις. Άρα, τα 1,2 εκατ. μισθωτών συνταξιούχων που λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη δεν θα λάβουν αύξηση στη συμπληρωματική παροχή.

 Πότε πληρώνονται 

Οι πρώτες συντάξεις για τον Φεβρουάριο θα πληρωθούν από τις 25 Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9). Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, το ίδιο και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών). Κατά τα άλλα, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ, τα ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το ΕΤΑΤ και ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.