Η κατανομή της χρηματοδότησης στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ

on .

EYRO DESMIDES

• «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα -Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών», είναι το κεντρικό θέμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που ξεκινά στο Βόλο σήμερα, Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Τετάρτη.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο συνέδριο, καθώς σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημ. Παπαστεργίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την Αυτοδιοίκηση συγκυρία, με ανοιχτά πολλά φλέγοντα ζητήματα αλλά και ενόψει των αναπτυξιακών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη.

Πάντως αυτό που απασχολεί περισσότερο τους αυτοδιοικητικούς είναι η κατανομή χρηματοδότησης στους Δήμους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η ΕΕΤΑΑ εκπόνησε σχετική μελέτη, η οποία θέτει σε νέα βάση την κατανομή πόρων στους ΟΤΑ. 

Συγκεκριμένη πρόταση θα καταθέσει και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης, ο οποίος όπως ενημέρωσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. αυτή η μελέτη ξεφεύγει από την πεπατημένη στην κατανομή που ως τώρα γίνονταν με κριτήριο κατά 90% το μόνιμο πληθυσμό. 

Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.» η πρόταση της ΠΕΔ Ηπείρου που θα κατατεθεί στο συνέδριο εστιάζει στα εξής σημεία: αποσαφήνιση του κριτηρίου της ορεινότητας, με τον αριθμό των ορεινών κοινοτήτων, τη συνολική γεωγραφική έκταση του Δήμου κτλ., αύξηση του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τα 1,4 δισ. ευρώ σήμερα στα 1,7 δισ. και το νέο σύστημα χρηματοδότησης να ισχύσει από το 2023, αύξηση χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων που θα διαθέτουν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά τους, εξαίρεση των Δήμων από τα προγράμματα κινητικότητας, στελέχωση των ΥΔΟΜ και των γραφείων και τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, νομοθετική ρύθμιση για να παραμείνουν στη θέση τους οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που μένουν εκτός μόνιμων πινάκων προσλήψεων, βάσει της τελευταίας προκήρυξης. 

Και άλλα θέματα 

Εκτός από την πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. για το νέο σύστημα κατανομής των Κ.Α.Π. στους Δήμους, τις εργασίες του Συνεδρίου θα απασχολήσουν και τα εξής θέματα:

-Διοικητική Μεταρρύθμιση – Ισχυροί Δήμοι

- Ψηφιακός Μετασχηματισμός

- Η Ενεργειακή Αυτονομία των Δήμων την επόμενη μέρα

- Χρηματοδοτικά εργαλεία Δήμων

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνουν και παράλληλες συζητήσεις με τις εξής θεματικές:

- Η Συμμετοχή της Τ.Α. στην Παιδική Προστασία & στην Διασφάλιση της Ισότητας των Φύλων

- Διαχείριση Απορριμμάτων – Κυκλική Οικονομία

- Επιμόρφωση – Τεχνική Υποστήριξη Δήμων

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας

- Παρουσίαση Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου «Θα είναι ένα συνέδριο στο οποίο θέλουμε να ακουστούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών. Θέλουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε για θέματα τα οποία είναι φλέγοντα, αλλά και για όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας: Τα αναπτυξιακά προγράμματα, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την πορεία του, μέχρι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και το θέμα των ΚΑΠ, το θέμα των αρμοδιοτήτων, της καταστατικής θέσης των αιρετών. Θέματα για τα οποία απασχολούν έντονα την Αυτοδιοίκηση και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις – δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, που θα παραβρεθούν στο συνέδριο».