Το κόστος των λιπασμάτων «τινάζει» στον αέρα την παραγωγή τροφίμων!

on .

TRAKTER SPOREAS LIPASMATA

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα του κόστους παραγωγής για τον αγροτικό τομέα, που με τη σειρά του μεταφέρεται στις τιμές καταναλωτή, ενώ πλέον υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να μειωθεί περαιτέρω η παραγωγή βασικών τροφίμων. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει συνολική επιδότηση ύψους 60 εκατ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων, όμως η έκταση του προβλήματος είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά με το συγκεκριμένο ποσό. 

Οι επιπτώσεις αφορούν μεν άμεσα τους καλλιεργητές, «περνούν» όμως και σε άλλους κλάδους, όπως στους κτηνοτρόφους και τελικός αποδέκτης είναι ο καταναλωτής. Οι καλλιεργητές, έχουν επίσης «πονοκέφαλο» από την τιμή του πετρελαίου και γενικά των καυσίμων, ως και από τις τιμές των φυτοφαρμάκων, όμως το κόστος των λιπασμάτων «ξεπερνάει» όλες τις αντοχές τους, καθώς πρόκειται για είδος που χρειάζονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, με την τιμή τους να έχει υπερδιπλασιαστεί στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης κάνει μάλιστα αναφορά σε αύξηση 149% στην τιμή των αζωτούχων λιπασμάτων. Ο βασικός λόγος οφείλεται στο ότι οι βιομηχανίες λιπασμάτων χρειάζονται φυσικό αέριο για την παραγωγή λιπασμάτων, που όμως έγινε απλησίαστο μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Ζητείται παρέμβαση της Ε.Ε.

Το πρόβλημα έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις και χθες ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία περιγράφει το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά και τον κίνδυνο μείωσης της παραγωγής τροφίμων, αφού οι αγρότες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν λιγότερα λιπάσματα, κάτι που τελικά θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές και θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης ζητά από την Ε.Ε. να υιοθετηθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση, χωρίς διαφοροποιημένη ή διακριτική μεταχείριση μεταξύ των αγροτών της Ε.Ε. και καταλήγοντας θέτει θέμα χρησιμοποίησης του γεωργικού αποθεματικού των 450 εκ. ευρώ για το τρέχον έτος και τη διάθεση «φρέσκου» χρήματος για την επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων και την άμεση στήριξη των αγροτών.  

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα 

Η απάντηση και πολύ περισσότερο η απόφαση της Ε.Ε. θα χρειαστεί χρόνο, οπότε οι Έλληνες αγρότες θα πρέπει να κινηθούν βάσει του σχεδιασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης. Χθες βράδυ ανακοινώθηκε το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) μέσω της οποίας οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν την ενίσχυση για τα λιπάσματα. Η ενίσχυση -όπως προαναφέραμε- είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, κάνοντας χρήση των κωδικών του TAXISnet. Ωστόσο ο χρονικός περιορισμός για τα παραστατικά αγοράς λιπασμάτων που πρέπει να έχουν εκδοθεί μεταξύ  01/10/2021 και 30/09/2022, αφήνει αρκετούς «παραπονούμενους». Ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό παραγωγών από την επιχορήγηση λιπασμάτων με τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών για την καταχώρηση παραστατικών αγοράς, αλλά και για τη μη ένταξη, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο καθεστώς αυτής της επιχορήγησης λιπασμάτων. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι με το χρονικό περιορισμό που τέθηκε, αποκλείονται όλοι εκείνοι οι παραγωγοί, οι οποίοι προμηθεύτηκαν λιπάσματα προγενέστερα ή μεταγενέστερα από το παραπάνω χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η αγορά λιπασμάτων εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας και δεν γίνεται από το σύνολο των αγροτών μόνο μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι κτηνοτρόφοι

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους βρίσκονται ενώπιον σοβαρών προβλημάτων, ένα εκ των οποίων είναι η αύξηση των ζωοτροφών. Δεν είναι όμως το μόνο που ανεβάζει το κόστος παραγωγής. Χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς είχε συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ κατά την οποία συζήτησαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, αλλά και τη λήψη θεσμικών μέτρων για «ανάδειξη του κτηνοτρόφου ως πραγματικού επαγγελματία».

Τα πέντε βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι τα εξής:

- Εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής

- Προστασία και έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ

- Διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ΑΠΕ

- Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες και ανάληψη πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση των υπολοίπων από το υπουργείο.

- Επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά.

Επιδότηση ζωοτροφών

Ο Υπουργός μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε ότι ήλθε η έγκριση της Ε.Ε. για τη χορήγηση 89 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά ζωοτροφών και τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες κατανομής της ενίσχυσης, με στόχο να καταβληθούν τα χρήματα στους κτηνοτρόφους εντός του Δεκεμβρίου.