ΠΟΜΙΔΑ: Σε θετική κατεύθυνση τα κυβερνητικά μέτρα για την κατοικία

on .

ENOIKIAZETAI POLYKATOIKIA

• Ενώ σήμερα, Πέμπτη οι αρμόδιοι υπουργοί θα προβούν σε λεπτομερείς ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ανέφερε ότι το πλέγμα μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ωστόσο τις παρατηρήσεις της αλλά και μια σειρά αιτημάτων που θεωρεί ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν. 

Συγκεκριμένα, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει για το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών πως ήταν θετικό ότι ανακοινώθηκαν:

- Ο διπλασιασμός του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου, για 50.000 φοιτητές, για συστέγαση που είναι και ο ενδεδειγμένος τρόπος στέγασης ώστε να μειώνεται το κόστος για τις οικογένειές τους.

- Η ανέγερση σύγχρονων φοιτητικών εστιών 8.150 θέσεων στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής, μια χρόνια παράλειψη του Κράτους μας απέναντι στη νεολαία του. «Όμως -επισημαίνει- το φοιτητικό, όπως και κάθε επίδομα ενοικίου, θα πρέπει να καταβάλλεται κατευθείαν στον δικαιούχο ιδιοκτήτη, όπως προβλεπόταν και γινόταν παλαιότερα, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο καταβάλλεται από τα χρήματα των φορολογουμένων».

Τα μέτρα για την εκμίσθωση

Η ΠΟΜΙΔΑ συνεχίζει αναφέροντας τα εξής: Για την απάμβλυνση της πίεσης στον τομέα της στέγης κατοικίας, μέσω της αγοράς, ανακαίνισης και κατασκευής κατοικιών, και όχι με ενοικιαστασιακά μέτρα τα οποία θα είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για όλους, και προεχόντως για τους ενοικιαστές, ανακοινώθηκαν τα εξής σημαντικά μέτρα, για τα οποία -όπως σημειώνει- αναμένεται η επί μέρους εξειδίκευση:

- Η αγορά κατοικίας σε αστικές περιοχές με παλαιά κτίρια από 10.000 νέους ηλικίας μέχρι 39 ετών μέσω άτοκης δανειοδότησης με κονδύλι 500 εκ. ευρώ από συγχρηματοδότηση κράτους και τραπεζών.

-Η δημιουργία νέου προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» όπου έως 20.000 νέοι δικαιούχοι ιδιοκτήτες κατοικιών θα λάβουν έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις σ’ αυτές, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

-Η ανακαίνιση τουλάχιστον 10.000 κλειστών διαμερισμάτων μέσω της χορήγησης κρατικής επιδότησης μέχρι 10.000 ευρώ (ήτοι έως και το 40% του κόστους) προς τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου στη συνέχεια να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

- Η κατασκευή και προσφορά νέων κατοικιών στην αγορά για εκμίσθωση μέσω της ανοικοδόμησης από ιδιώτες με αντιπαροχή κρατικών αναξιοποίητων ακινήτων.

Θετικά επίσης είναι -κατά την ΠΟΜΙΔΑ- και τα μέτρα:

- Για την οικοδομική δραστηριότητα γενικότερα, η ετήσια παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α.  και

- Για το ενεργειακό, η χρηματοδότηση της κατασκευής 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις κλπ., η οποία κατά την άποψη της ΠΟΜΙΔΑ δεν θα πρέπει να υπόκειται σε εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. 

Τα επιπλέον αιτήματα 

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία απαριθμεί μια «πλειάδα σοβαρότατων αιτημάτων που αφορούν τους ιδιοκτήτες κατοικιών και εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα», όπως:

• Η μείωση κατά -10% των τριών συντελεστών της κλίμακας φόρου εισοδήματος ενοικίων, της μόνης φορολογικής κλίμακας χωρίς την παραμικρή μείωση, που θα συντελέσει στη μείωση των ενοικίων.

• Η αδυναμία δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων και αγανακτισμένων ιδιοκτητών διαμερισμάτων να τα μεταβιβάσουν ακόμη και με γονική παροχή, όταν έχουν μια μικρή διαφορά εμβαδού με τα γειτονικά τους, γιατί η τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου απαιτεί τις υπογραφές όλων των άλλων συνιδιοκτητών του κτιρίου, το οποίο είναι παράλογο αλλά και πρακτικά αδύνατο.

• Η νομοθέτηση της αυτόματης διακοπής χρέωσης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού όταν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση του ακινήτου, ώστε να σταματήσουν να πέφτουν στην ανήθικη αυτή κρατική «παγίδα» δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, που δεν το γνώριζαν…

• Η καθιέρωση πενταετούς παραγραφής, όπως ισχύει πλέον στο Δημόσιο και ανωτάτου προστίμου 50% στις οφειλές των ιδιοκτητών ακινήτων προς τους Δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

• Η ανάγκη παράτασης της προθεσμίας έκδοσης οικοδομικών αδειών στα αγροτεμάχια κάτω των 4.000 τ.μ., η οποία λήγει τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή τους.