Τριπλή παρέμβαση για το πετρέλαιο θέρμανσης

on .

PETRELAIO THERMANSHS

• Με συνδυαστικά μέτρα η Κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις οικονομικές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών για θέρμανση τον επικείμενο Χειμώνα, που όλοι προεξοφλούν ότι θα είναι «βαρύς» από πλευράς κόστους και στρέφουν τις ελπίδες να είναι όσο το δυνατό πιο ήπιος από πλευράς φυσικών φαινομένων

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και εξειδίκευσαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί περιλαμβάνουν αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης, διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και κίνητρα για μετατροπές των καυστήρων από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Τους  Ηπειρώτες αφορούν οι δύο πρώτες κατηγορίες των μέτρων, για τις οποίες η ενίσχυση είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς είναι ελάχιστοι εκείνοι οι οποίοι έχουν  καυστήρες φυσικού αερίου. 

Συγκεκριμένα τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν φέτος είναι τα εξής:

- Από τα 14.000 ευρώ αυξάνονται σε  16.000 ευρώ για άγαμο

- κι από τα 20.000 σε 24.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο 3.000 για κάθε τέκνο

-Το επίδομα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 350 ευρώ και όσοι καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο θα δουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Το κόστος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης θα έρχεται οριζόντια μείωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

-Να σημειωθεί ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου (περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα) με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Φέτος ο προϋπολογισμός αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ! 

-Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους. 

-Το διπλό επίδομα για αλλαγή τρόπο θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη “πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό”. 

Άδειες οι δεξαμενές

Η έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου θα βρει τα περισσότερα νοικοκυριά με άδειες τις δεξαμενές πετρελαίου καθώς πριν το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2022) η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ανέβει στο 1,6 ευρώ το λίτρο με το κόστος αγοράς να είναι απαγορευτικό για  «αποθήκευση» για τη νέα σεζόν. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 50% – 55% υψηλότερη από πέρυσι καθώς προβλέπεται να ξεπεράσει το 1,7 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (χωρίς να υπολογίζεται η παρέμβαση που ανακοινώθηκε) από 1,10 ευρώ πέρυσι.  Εκτός όμως του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, ανοδικά κινούνται και οι τιμές καυσόξυλων και πέλετ, για τις οποίες πρόκειται να υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης (περισσότερα στη σελίδα 6)

Κίνητρα για μείωση ρεύματος 

Εκτός της παρέμβασης στο ζήτημα της θέρμανσης ο Πρωθυπουργός,  ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα δοθούν “κίνητρα και αντικίνητρα” στους καταναλωτές ρεύματος που εξοικονομούν ενέργεια. 

Αυτό που θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειδικά όσοι έχουν υψηλή κατανάλωση ρεύματος και έχουν καταφέρει να μειώσουν την κατανάλωση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, να λαμβάνουν υψηλότερη επιδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί, ωστόσο θα δίνει πλέον κάποιας μορφής «επιβράβευση» σε όσους καταφέρνουν να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος.