Σφήνα στη «Δωδώνη» ο «Όλυμπος» για το περίφημο κυπριακό χαλούμι!

on .

DODONH ERGOSTASIO FORTHGO

• Νέες διαστάσεις παίρνει η «μάχη» μεταξύ Σαράντηδων και «Δωδώνης» και κατ’ επέκταση μεταξύ του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία και του αμερικανικού fund CVC, ως κυρίου μετόχου του πάλαι ποτέ συνεταιρισμού των Ιωαννίνων και ιδιοκτήτη της Vivartia. Η κόντρα αυτή τη φορά λαμβάνει χώρα εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Κύπρο.

Ο θεσσαλικός όμιλος «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» των αδερφών Σαράντη, γνωστός στο ευρύ κοινό ως «Όλυμπος», που σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως αναφέρεται στον έγκυρο «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (ρεπορτάζ της Ξανθής Γούναρη) ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Κουρούσιης» στην Κύπρο.

Όπως είναι γνωστό στην Κύπρο (Λεμεσός) βρίσκεται από το 2016 με εργοστάσιο χαλουμιού η Ηπειρωτική «Δωδώνη», ενώ φέτος ξεκίνησε την κατασκευή του δικού της εργοστασίου, επίσης χαλουμιού, η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία». Με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, η δυναμικότητα της εγκατάστασης των αδελφών Σαράντη σε πλήρη ανάπτυξη (αναμένεται να επιτευχθεί σε 3-5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας) θα ανέρχεται σε 180 τόνους γάλακτος / ημέρα.

Το χαλούμι στο 20% του τζίρου της «Δωδώνης»

Την ίδια ώρα, η δραστηριότητα στο χαλούμι αντιστοιχεί στο 20% του κύκλου εργασιών της «Δωδώνης». Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη εμφάνισε αυξημένο τζίρο το 2021 στα 141,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ωστόσο «είδε» τα καθαρά κέρδη της να μειώνονται σημαντικά (από 5 εκατ. ευρώ το 2020 σε 1,2 εκατ. ευρώ το 2021) λόγω των ιστορικά υψηλών τιμών του πρόβειου γάλακτος, της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο διαγκωνισμός μεταξύ Σαράντηδων και «Δωδώνης» μετράει αρκετά χρόνια και έχει περάσει διάφορα στάδια.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία των αδελφών Μιχάλη και Δημήτρη Σαράντη είχε καταθέσει το 2012 προσφορά για την απόκτηση της «Δωδώνης» χωρίς να καταφέρει να την αποκτήσει.

Υπογραμμίζεται ότι το χαλούμι είναι το πρώτο σε εξαγωγές κυπριακό προϊόν αποτελούμενο αποκλειστικά από ντόπιες πρώτες ύλες.