Ετοιμάζεται νόμος για τις δόσεις στον ΕΦΚΑ

on .

EYRO KOMPIOYTERAKI DOSEIS

Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία ο αριθμός δόσεων για οφειλές στον ΕΦΚΑ θα ευθυγραμμίζεται με αυτόν της Εφορίας ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης. 

Συγκεκριμένα ο Γιαννιώτης βουλευτής,  κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΕΚΟ), ζήτησε την επαναφορά του μέτρου  ρύθμισης των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε μεγάλο αριθμό δόσεων. 

Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ρύθμιση για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος 202- Ιούλιος 2021). «Ο μεγάλος αριθμός δόσεων, σε συνδυασμό με αντίστοιχη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, αποτελεί μέτρο που το έχει ανάγκη η αγορά και η επαναφορά του θα διευκολύνει πολλούς επαγγελματίες» τόνισε ο βουλευτής. 

Στην απάντησή του ο Υπουργός, βάσει ανακοίνωσης του Γραφείου του βουλευτή, δήλωσε πως σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ δεν είναι ευθυγραμμισμένος σε σχέση με τον αριθμό δόσεων της Εφορίας. Αναμένεται όμως να υπάρξει πρόοδος, καθώς ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το σοβαρό θέμα της παραγραφής των αξιώσεων για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως το Υπουργείο έχει ετοιμάσει σχετική ρύθμιση για 10ετή παραγραφή, αντί για 20ετή, κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ μετά από κάποια χρόνια η 10ετής παραγραφή αναμένεται να γίνει 5ετής.