Από αύριο η προανάρτηση Κτηματολογίου στα Γιάννενα

on .

KTHMATOLOGIO

• Από αύριο Πέμπτη έως και τις 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην ιστοσελίδα www. ktimatologio. gov.gr, η ηλεκτρονική Προανάρτηση της κτηματολογικής βάσης για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, που περιλαμβάνει το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αναδόχου εταιρίας, με χρήση των κωδικών taxisnet οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων που τους αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων και να επαληθεύσουν την ορθότητά τους. Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν όμως δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων μέσα στην παραπάνω προθεσμία, είτε κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης Π.Ε. Ιωαννίνων, είτε αποστέλλοντας την αίτηση επανεξέτασης στοιχείων με email στην ηλεκτρονική δ/νση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δήλωσαν, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική Προανάρτηση, τότε τα δικαιώματά τους δεν εντοπίστηκαν ή τα στοιχεία που προσκόμισαν δεν κρίθηκαν επαρκή. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν εντός της προθεσμίας με το Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να τους δοθούν οδηγίες για τις ενέργειές τους, ώστε τα δικαιώματά τους να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της Ανάρτησης.

Στην περίπτωση που στην κτηματολογική βάση της Προανάρτησης, έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία δικαιωμάτων που τους αφορούν, για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν εντός της προθεσμίας με το Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να τους δοθούν οδηγίες, ώστε τα δικαιώματά τους να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της Ανάρτησης.

Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι, οφείλουν να υποβάλουν δήλωση του ν.2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος, είτε κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ιωαννίνων, είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gov.gr.

Μετά την ολοκλήρωση της Προανάρτησης, την εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν και την αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων, θα ακολουθήσει η διαδικασία της Ανάρτησης.

Όπως τονίζεται, η συμμετοχή στη διαδικασία της Προανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζεται ότι τα δικαιώματα που δήλωσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Γι’ αυτό το λόγο, οι πολίτες καλούνται να προβούν στην επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας τους, μέσω του link https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Info_Page_PersonData.aspx

Η επικαιροποίηση είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν μεταβολές που μπορεί να επέλθουν στην ιδιοκτησία τους κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

 

Για τους δασωθέντες αγρούς 

Στα πλαίσια διενέργειας ηλεκτρονικής Προανάρτησης των στοιχείων του κτηματολογίου για τα ακίνητα εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά από τις πρόσφατες μεταβολές στη νομοθεσία, τις σχετιζόμενες με τις διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου επί δασωμένων αγρών, δηλαδή επί των γεωτεμαχίων που φέρουν το χαρακτηριστικό ΑΔ, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την καταχώριση των εγγραπτέων δικαιωμάτων τους στα γεωτεμάχια με τον χαρακτηρισμό Α.Δ.

Ειδικότερα «το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκεται η εφαρμογή και υλοποίηση από το Ελληνικό Κτηματολόγιο της ρύθμισης για τους δασωθέντες αγρούς με την οποία επιλύεται το ζήτημα της αμφισβήτησης της κυριότητας των αγρών αυτών από το Δημόσιο. 

Με την εν λόγω ρύθμιση το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασωθέντων αγρών αποκαθίσταται, υπέρ των ιδιωτών κυρίων αυτών, εφόσον το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου, με τρόπο άμεσο και με διαδικασίες μη χρονοβόρες ενώπιον του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Κατά συνέπεια, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που δεν υπέβαλαν μέχρι σήμερα δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων του Ν. 2308/1995 στα γεωτεμάχια με το χαρακτηρισμό Α.Δ. μπορούν να προσέλθουν άμεσα στο αρμόδιο κατά τόπου Γραφείο Κτηματογράφησης ή να επιλέξουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Αναθέτουσας Αρχής, ώστε να υποβάλουν αυτές.

Περαιτέρω, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν ήδη υποβάλει σχετικές δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων και τα δικαιώματά τους επί των γεωτεμαχίων με τον χαρακτηρισμό Α.Δ. κρίθηκαν ως απορριπτέα λόγω πρόκρισης του Ελληνικού Δημοσίου (Διεύθυνση Δασών) δύνανται να καταθέσουν δια ζώσης στο Γραφείο Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά στο email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τις δέουσες αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας.

***

Γραφείο Κτηματογράφησης Π.Ε. Ιωαννίνων:

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 26510-26082 & 20116 και στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

Συχνές ερωτήσεις & υποβολή αίτησης επανεξέτασης στοιχείων: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δ/νση Γραφείου Κτηματογράφησης Π.Ε. Ιωαννίνων:   Μαρίκας Κοτοπούλη 62, Μονάδα Γ', 1ος Όροφος,  Τ.Κ. 45445, Ιωάννινα

Ωράριο λειτουργίας:  Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00-16.00 και κάθε Τετάρτη 8.00-20.00