Επενδύοντας σε καθαρές μορφές ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος

on .

foto

• Η σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Τοπικές Επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν σε καθαρές μορφές ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον και το Ευ ζην των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αναδείχθηκε μέσα από την ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών και ο ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ την Κυριακή, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με θέμα: Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την πολύτιμη συμβολή των επιχειρήσεων της πόλης μας, ΒΙΚΟΣ, ΠΙΝΔΟΣ και ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ, οι οποίες πρωτοπορούν στην παραγωγή ενέργειας με μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Local4Green+ στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο Δήμος τους τελευταίους 16 μήνες.

Το έργο Local4Green+ χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ κατά 85% μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Med και από Εθνικούς Πόρους κατά 15% μέσω του ΠΔΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, Γιώργος Παππούς. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, Δημήτρης Παπαγεωργίου απηύθυνε χαιρετισμό κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους στόχους της ΕΕ για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι Δήμαρχοι Σουλίου Ι. Καραγιάννης και Φιλιατών Σπ. Παππάς, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βορείων Τζουμέρκων Ι. Λάμπρος, ο τ. Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Β. Μιχελάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ι. Τσίγκρος, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και τοπικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Local4GreenPlus. Το πάνελ συζήτησε για τη σημασία που έχει η στροφή των επιχειρήσεων σε φιλικές μορφές ενέργειας για το Περιβάλλον καθώς και τον υπερτοπικό χαρακτήρα αυτών των επενδύσεων. Επιπλέον αναφορά έγινε και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Στο πάνελ συμμετείχαν: Ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Προστασίας Περιβάλλοντος, Λίμνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης Δ. Ιωαννιτών, Βασίλης Βλέτσας, ο Γενικός Διευθυντής Εργοστασίων της εταιρείας Βίκος, Μιχάλης Παπασταύρος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέας Δημητρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ Ερμής Νάκης.

Το πάνελ συντόνισε ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Μηχανολόγος Μηχανικός ειδικός σε θέματα ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας και επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Local4GreenPlus για την Ελλάδα.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν δραστηριότητες STEAM ρομποτικής για μαθητές δημοτικού με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από την STEAM Education Ήπειρος, καθώς και δραστηριότητες εικαστικών από τα ΚΔΑΠ του Δ. Ιωαννιτών.