Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι παίζουν με τη «φωτιά των σκουπιδιών»!

on .

SKOYPIDIA

•  «Όσο συνεχίζεται η κόντρα της Περιφέρειας με τον ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων / Απορριμμάτων) και τους Δήμους της Ηπείρου, όλο και περισσότερο διογκώνεται το πρόβλημα της ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων και έρχονται στην επιφάνεια τα αρνητικά αποτελέσματα της διαμάχης και της δικαστικής διένεξης που συνεχίζεται στο ανώτατο επίπεδο». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή σύμβουλος Άρτας της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Ράνια Γκίζα, αποτυπώνοντας εύστοχα το σημερινό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και την καθαριότητα της Ηπείρου.

Την πληρώνουν οι πολίτες!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η περιφερειακή σύμβουλος «η διαμάχη για το ποιος θα διαχειριστεί τη μεταφορά του υπολείμματος, από την επεξεργασία των απορριμμάτων στο εργοστάσιο ΑΣΑ, κοστίζει ακριβά και την πληρώνουν οι πολίτες. Τα πράγματα είναι απλά: δεν εφαρμόζεται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ Ηπείρου) στο σύνολό του και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν όταν έρθει η ώρα. Δεν λειτούργησαν ακόμα οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και είναι αδύνατον να δουλέψει ολοκληρωμένα το σύστημα κατά παράβαση το Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) και προς τέρψη των εργολάβων καθαριότητας». 

Ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων

Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της διαμάχης είναι να παρατηρούνται φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, χωματερές στα 100-200 μέτρα από τα σπίτια οικισμών και χωριών, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για τη δημόσια υγεία. Η κ. Γκίζα αναφέρεται συγκεκριμένα στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στις Συκιές Άρτας, παραθέτοντας ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό, ενώ κρούει το καμπανάκι για επιδείνωση της κατάστασης με την έλευση υψηλών θερμοκρασιών!

«Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού είναι καθοριστικός για τη βελτίωση ή την επιδείνωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και η κάθε πλευρά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, κατά το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Είναι καιρός πια να τελειώνουμε με τα δικαστήρια, τις διαιτησίες και τα προβλήματα που παράγει η σημερινή πραγματικότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Να σταματήσει πλέον αυτή η νοσηρή κατάσταση να αποτελεί το άλλοθι για την ανικανότητα ή/και την αδιαφορία των Δήμων της περιοχής μας…», σημειώνει ακόμη στην ανακοίνωσή της η περιφερειακή σύμβουλος. 

Να γίνουν προσλήψεις!

Αντίθετος στην παραχώρηση δημοτικών υπαλλήλων για τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης δηλώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν έχουν προσωπικό. Αν θέλετε να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ κάντε τώρα προσλήψεις»! 

Σε άλλο σημείο ο Σύλλογος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Περιφέρεια «καλεί σε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» αφού προσπαθεί να «φορτώσει» στους Δήμους τη δική της υποχρέωση για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραδώσει το έργο  7 χρόνια μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης 

»Οι Δήμοι, πιεσμένοι από την αύξηση του κόστους της αποκομιδής απορριμμάτων και την πολυετή καθυστέρηση στην παράδοση των ΣΜΑ, προσπαθούν να «φορτώσουν» τη λειτουργία των ΣΜΑ στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο τη δουλειά με αναπόφευκτη συνέπεια την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων…».    

Παράλληλα σημειώνει ότι «Δεν θα επιτρέψουμε οι εκβιασμοί της Περιφέρειας, του ΦΟΔΣΑ και των Δημάρχων να έχουν θύματα τους δημοτικούς υπαλλήλους»!