Χάνει 1,2 εκ. ευρώ η Περιφέρεια Ηπείρου μετά από «δημοσιονομική διόρθωση»!

on .

perifereia

 Στο Ελεγκτικό Συνέδριο δηλώνει ότι θα προσφύγει η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, μετά τη νέα «καμπάνα» 1,2 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.), για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. 

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Περιφέρεια σπεύδει να διευκρινίσει ότι πρόκειται για «δημοσιονομική διόρθωση» και όχι πρόστιμο, καθώς δεν θα ζητηθεί η επιστροφή χρημάτων. 

Η απόφαση 

Πάντως σύμφωνα με την απόφαση της ΕΔΕΛ η δημοσιονομική διόρθωση επιβάλλεται λόγω μη τήρησης της αρχής της αμεροληψίας ως προς τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, λόγω απουσίας επικαιροποιημένων δικαιολογητικών και λόγω ελλείψεων, ανακριβειών, αντιφάσεων, σφαλμάτων και μη συνάφειας απαντήσεων στη συμπλήρωση των εγγράφων υλοποίησης των πράξεων (διαδρομή ελέγχου) που χρηματοδοτήθηκαν βάσει της πρόσκλησης.

Συνήθης πρακτική…

Στα όσα αναφέρονται στην απόφαση, η Περιφέρεια Ηπείρου στην χθεσινή ανακοίνωσή της δεν κάνει καμία αναφορά, ούτε δίνει κάποιες διευκρινίσεις, παρά μόνο σημειώνει ότι «η δημοσιονομική διόρθωση σε συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι μια συνήθης πρακτική στους ελέγχους που διενεργεί η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ). Ανάλογες παρεμβάσεις της ΕΔΕΛ υπήρξαν και στο παρελθόν για πολλούς φορείς υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και έργων, ωστόσο η τελευταία που αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρείται να αναδειχθεί σε μείζον από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, για λόγους που ο κάθε πολίτης μπορεί να κατανοήσει».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Καυστική ήταν η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία σχολιάζοντας την «δημοσιονομική διόρθωση», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς τα 1.278.338,21€ που αφαιρούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν όνομα και επίθετο. Έχουν τα ονόματα των εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και μένουν εκτός χρηματοδότησης επειδή «μικραίνει η πίτα» και οι μόνοι που διασφαλίζουν τις επιδοτήσεις είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες».

Και σε άλλο σημείο επισημαίνει «η Περιφερειακή Αρχή όμως δεν μπορεί ούτε τα προσχήματα να κρατήσει και καταργεί μόνη της το κριτήριο της αμεροληψίας, βάζοντας ως πρόεδρο σε επιτροπές αξιολόγησης αιτήσεων τον Περιφερειάρχη που είναι και ο τελικός διατάκτης… Μ’ άλλα λόγια Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει!

»Η απάντηση του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας, αντί να ενημερώνει για το πρόστιμο, κατηγορεί για ακόμα μια φορά τους δημοσιογράφους που ανέδειξαν την είδηση».

Παράλληλα, καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου «να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση οριστικών αποτελεσμάτων της ΕΔΕΛ στην οποία περιγράφονται όλα τα ευρήματα του ελέγχου ώστε ο λαός από τον οποίο προέρχονται τα χρήματα του ΕΣΠΑ να βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση αυτών των χρημάτων».