Ειδικό σήμα θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού

on .

meli

• Τη δέσμευσή του ότι θα προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις αναφορικά με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού, διατύπωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν και Παναγιώτης Χατζηνικολάου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλειος Ντούρας και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών Μάριος Τζιτζινάκης.
Ο υφυπουργός κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι «πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού, να ανέβει η αξία του και να καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις», και πρόσθεσε ότι προωθούνται οι διαδικασίες από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Στις προτάσεις του κ. Ντούρα για τυχόν τροποποιήσεις στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, ο κ. Κεδίκογλου ήταν σαφής λέγοντας ότι πρέπει να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί το στόχο της καθιέρωσης του ειδικού σήματος. «Πέρα από τον επιστημονικό, θα βοηθήσει και ο αγορανομικός έλεγχος», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Σημείωσε δε, ότι έχουν παρατηρηθεί «παράλογα πράγματα», όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στις νοθείες, φέροντας ως παράδειγμα γειτονική χώρα η οποία δηλώνει ότι εξάγει στην Ελλάδα 400.000 κιλά μέλι και η Ελλάδα δηλώνει ότι εισάγει από τη χώρα αυτή 800.000 κιλά. «Αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί εξ ου και το Μητρώο είναι απαραίτητο».
«Με το Ηλεκτρονικό Μητρώο, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μελισσοκόμων και των κυψελών που δηλώθηκαν. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το Μητρώο έγινε αποδεκτό παρά τις αρχικές ενστάσεις», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Τζιτζινάκης υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων προκειμένου να επεκταθούν οι δυνατότητές του.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρουτουνιάν μίλησε για τη σημαντικότητα της πλατφόρμας πληροφοριακής βάσης δεδομένων.