Με εκπτώσεις από Δευτέρα και η Γιαννιώτικη αγορά

on .

EKPTOSEIS GYNAIKES

l Με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί η κίνηση στην αγορά ξεκινούν και στα Γιάννενα οι καθιερωμένες χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν από την ερχόμενη Δευτέρα και ως τις 28 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, την Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας θα είναι προαιρετικά ανοικτά.
Οι προσφορές που θα κάνουν τα καταστήματα στην περίοδο των εκπτώσεων αναμένεται να είναι μεγάλες προκειμένου να αδειάσουν τις αποθήκες τους από τα χειμερινά είδη που διαθέτουν.
Παλιά και νέα τιμή
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την επιβεβλημένη αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών, που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον η μειωμένη τιμή αφορά σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή στους καταναλωτές, πρέπει να είναι απόλυτα ακριβής. Κατά τη διενέργεια των ελέγχων οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα υπό έκπτωση προϊόντα για την αναγραφή διπλών τιμών, ανεξάρτητα από τη χρήση του γενικευμένου ποσοστού έκπτωσης. Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Με τήρηση μέτρων
Ιδιαίτερα απασχολεί τους φορείς του εμπορικού κόσμου η τήρηση των υγειονομικών μέτρων ώστε η περίοδος των εκπτώσεων να κυλήσει ομαλά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρ. πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και νυν Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, «με πρώτο μέλημα την τήρηση των υγειονομικών κανόνων από εργοδότες, εργαζόμενους και πελάτες στους ασφαλείς χώρους των φυσικών καταστημάτων, ξεκινούν με προσδοκίες οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις. Στην παρούσα συγκυρία, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον και των πολλών κρουσμάτων του κορωνοϊού, υπάρχει έντονη ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο να απογυμνωθούν τα εμπορικά καταστήματα από απουσίες υπαλλήλων και βεβαίως αυτοαπασχολούμενων εμπόρων».
Ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και η επάρκεια αγαθών στην αγορά δεν θα συνοδευτούν από την έλλειψη φυσικής παρουσίας ανθρώπινου δυναμικού, ώστε τα εμπορικά καταστήματα να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν επαρκώς τους πελάτες που έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ και να πλησιάσουν τον προ πανδημίας τζίρο των 5,5 δισ. ευρώ της εκπτωτικής περιόδου