Nα μείνει μία έστω Τράπεζα σε κάθε περιφερειακό Δήμο!

on .

TRAPEZES

Αν συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθούν σήμερα οι λεγόμενες συστημικές Τράπεζες για τη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών μέσω του κλεισίματος υποκαταστημάτων στην επαρχία, σύντομα κανένας περιφερειακός Δήμος της χώρας δεν θα διαθέτει τραπεζική υπηρεσία.
Στην Ήπειρο ήδη αρκετοί Δήμοι έχουν μείνει χωρίς τραπεζικά υποκαταστήματα γεγονός που έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την εξυπηρέτηση μέσα από οικονομικές συναλλαγές των κατοίκων τους, ιδιαίτερα όσων διαμένουν σε απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς.
Το ζήτημα έθεσε η ΠΕΔ Ηπείρου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προτείνοντας να ληφθεί απόφαση για τη διατήρηση τουλάχιστον ενός υποκαταστήματος οποιασδήποτε εμπορικής τράπεζας σε κάθε Δήμο. Θέση που αποφάσισε να υιοθετήσει η ΚΕΔΕ!
Θέμα οι Τράπεζες
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συζήτησε το θέμα της διακοπής λειτουργίας υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς σε Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις της Διοίκησής της, αλλά και αντίστοιχες παλιότερα, της Εθνικής Τράπεζας. Το ζήτημα ωστόσο, αφορά όλες τις λεγόμενες συστημικές Τράπεζες και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρχει τραπεζική υπηρεσία στους περιφερειακούς Δήμους της χώρας, αν ακολουθηθεί το σχέδιο μείωσης του λειτουργικού κόστους εκ μέρους των Τραπεζών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των πολιτών, ιδίως σε απομακρυσμένους, ακριτικούς και ορεινούς Δήμους, όπως είναι αυτοί της Ηπείρου.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ
Την εισήγηση προς το Δ.Σ. της Ένωσης έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος μετέφερε τα επιχειρήματα του Δ.Σ. της όπως αυτά εκφράστηκαν σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις του οργάνου.
Ο κ. Ντακαλέτσης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως ειδικότερα για τους μικρούς ορεινούς και παραμεθόριους ή επιμεθόριους Δήμους, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν να παρέχονται τραπεζικές υπηρεσίες. Επικαλούμενος δε τις δύο αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου, μετέφερε την αγωνία των συναδέλφων του Δημάρχων να χαθεί η όποια μικρή οικονομική δραστηριότητα στους Δήμους τους και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν και υποστήριξε πως «δε φαίνεται ότι οι τράπεζες αισθάνονται το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί, ξεχνούν ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους έγινε με χρήματα των Ελλήνων πολιτών και με αμιγώς οικονομικά κριτήρια κλείνουν τα καταστήματα».
Λύση δε φαίνεται να δίνεται ούτε μετά την επαφή του Δημάρχου Φιλιατών και Αντιπροέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Σπύρου Παππά, με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης, ζητώντας τη στήριξη και την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς της ΚΕΔΕ.
Για συμβασιούχους...
Στο μεταξύ, ένα ακόμα αίτημα της ΠΕΔ Ηπείρου έγινε αποδεκτό από το Δικοιητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά την ίδια συνεδρίαση. Η πρόταση η οποία κατατέθηκε και ως επιστολή του Χρ. Ντακαλέτση προ ημερών προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό Μάκη Βορίδη, αφορά την παράταση κατά έξι μήνες, των συμβάσεων του προσωπικού με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ., το οποίο προσωπικό έχει προσληφθεί από τους Δήμους, για την κάλυψη αναγκών λήψης προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
Το Δ.Σ. της Ένωσης με απόφασή του ζητά την παράταση των συμβάσεων αυτών και για το έτος 2022 ή την πρόβλεψη αντίστοιχης διάταξης από το αρμόδιο Υπουργείο, για τον καθορισμό της διαδικασίας νέων προσλήψεων.