Ζητούν οικονομική ενίσχυση των παραγωγών Άρτας - Θεσπρωτίας

on .

PORTOKALIA PESMENA ARTA

• Την καταβολή αποζημιώσεων λόγω ακαρπίας και ενισχύσεων για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος στα πλαίσια της πανδημίας, στους παραγωγούς εσπεριδοειδών και ελιάς της Άρτας, αλλά και άλλων καλλιεργειών ζήτησε ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ειδικότερα, σε ερώτησή του, ο κ. Γκόκας αναφέρει ότι οι παραγωγοί της περιοχής, και κυρίως οι εσπεριδοπαραγωγοί και οι παραγωγοί ελιάς τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Οι καλλιέργειές τους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τόσο κατά την προηγούμενη περίοδο, όπως οι βροχοπτώσεις και οι παγετοί του προηγούμενου χειμώνα, όσο και κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, όπου ο παγετός της άνοιξης είχε ως συνέπεια την ακαρπία στα εσπεριδοειδή και στην ελιά.
Επιπλέον, τονίζει ότι οι παραγωγοί της Άρτας δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία οικονομική στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματός τους λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, και της δεδομένης απώλειας εισοδήματος που είχαν, πλην, μιας μικρής και ανεπαρκούς ενίσχυσης σε ορισμένες ποικιλίες ελιάς.

Και για τη Θεσπρωτία...
Εξάλλου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, κατέθεσε ως Αναφορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την επιστολή των προέδρων έξι κοινοτήτων του Δήμου Φιλιατών, με την οποία ζητούν να ενταχθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής σε πρόγραμμα αναπλήρωσης εισοδήματος.
Σε δήλωσή του ο κ. Κάτσης τονίζει πως «οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της περιοχής μας, δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η ακαρπία που πλήττει σήμερα τις καλλιέργειές τους, έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα καύσιμα, που έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής, αλλά και στη μείωση του εισοδήματος που είχαν το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας, του περιορισμού των εξαγωγών, του κλειστού τελωνείου στο Μαυρομάτι, της έλλειψης εργατικών χεριών, καθώς και των εξαιρετικά χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων τους. Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, ζητάμε την άμεση ένταξη των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας σε πρόγραμμα αναπλήρωσης εισοδήματος».