Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και τα προγράμματα κατάρτισης

on .

OAED ANERGOI

• Νέο Νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας, που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβριο. Στόχος του να μπουν τα θεμέλια, έτσι ώστε να γίνει πολύ πιο αξιόπιστο το σύστημα της κατάρτισης και της επανακατάρτισης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» δύο θα είναι οι κατευθύνσεις των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Πρώτον, ο επανασχεδιασμός του συστήματος κατάρτισης με στόχο την αντιμετώπιση παθογενειών δεκαετιών που παρουσιάζονται στο σύστημα. Δεύτερον, η αναμόρφωση του συστήματος της επιδοματικής πολιτικής του ΟΑΕΔ (παθητικές πολιτικές απασχόλησης), έτσι ώστε να διευρυνθεί η προστασία και να συνδεθεί – άμεσα – με την απασχόληση.

Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει ότι το Ecofin, ενέκρινε περισσότερα από ένα δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν – από το Ταμείο Ανάκαμψης – για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, που αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Βασικές αρχές του νέου συστήματος θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση, τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζομένων.

Επίδομα ανεργίας

Αλλαγές σχεδιάζονται μέσω του Νομοσχεδίου και στο επίδομα ανεργίας έτσι ώστε να συνδεθεί με την υποχρέωση του ανέργου να παρακολουθήσει προγράμματα επανακατάρτισης, ώστε να βελτιώσει τη δυνατότητα επανένταξή του στην αγορά εργασίας.

Έτσι ο άνεργος, που λαμβάνει επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού του επιδόματος το οποίο ενδέχεται να συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (400 ευρώ) και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.