Η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών δεν συνεπάγεται και αύξηση του ΕΝΦΙΑ…

on .

ENFIA

• Η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι ο νέος «πονοκέφαλος» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά την ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών. Αν και ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η αύξηση που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας, δεν συνεπάγεται και αύξηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές των συντελεστών, αυτό δεν καθησυχάζει τους πολίτες, εάν δεν το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, όταν αρχίσουν να φτάνουν τα ραβασάκια της Εφορίας.
Το ίδιο επανέλαβε και χθες μιλώντας στο Mega, εξηγώντας το πώς θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Όπως είπε «οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές».

Έως 12 δόσεις
Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό ο ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να πληρωθεί φέτος μέχρι και σε 12 δόσεις, σημειώνοντας πως «θα δούμε το θέμα την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. «Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12».
Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα «το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%. Η άσκηση συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες».