1.160 υπηρεσίες έγιναν ψηφιακές μέσα σ’ ένα χρόνο

on .

gov

• Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που έγινε αναγκαιότητα λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης, στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για μια χρόνια εκκρεμότητα του κράτους που είχε ως αποτέλεσμα δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και μεγάλες δυσκολίες για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, η οποία αποτέλεσε αποστολή για την κυβέρνηση, που κατάφερε να θεμελιώσει μέσα σε δύο χρόνια το ψηφιακό οικοδόμημα του κράτους με κεντρικό πυλώνα το gov.gr.
To gov.gr ξεκίνησε, όπως είπε ο υπουργός, τον Μάρτιο του 2020 με 501 διαδικασίες που ήταν διάσπαρτες στα διάφορα sites των διαφορετικών οργανισμών του δημοσίου, οι οποίες οργανώθηκαν με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Στη συνέχεια ξεκίνησαν να προστίθενται οι υπηρεσίες για να φτάσουμε περίπου ένα χρόνο μετά στις 1.160 υπηρεσίες.
Αυτή τη στιγμή προστίθενται ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα απλουστεύονται και διαδικασίες γιατί στόχος, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, δεν είναι να ψηφιοποιούνται οι υφιστάμενες αλλά και ο επανασχεδιασμός των διαδικασιών και η κατάργηση υπηρεσιών που έχουν ενδεχομένως έναν χαρακτήρα αλληλοεπικάλυψης.
Ο υπουργός χαρακτήρισε ακόμα το Ταμείο Ανάκαμψης ένα σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας και όπως είπε το 25% των πόρων αυτού του Ταμείου θα διοχετευτούν σε πολλαπλά ψηφιακά έργα μικρά και μεγάλα, τα οποία περιλαμβάνονται στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Λόγω της υλοποίησης των έργων αυτών μέχρι το 2025, εκτίμησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επέλθει μια μεγάλη αλλαγή όχι μόνο ποσοτική που αντανακλάται στους διάφορους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης της χώρας, αλλά και ποιοτική που θα αντανακλάται στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος.
Εξάλλου, μίλησε και για την δημοπρασία του 5G στην Ελλάδα, που όπως είπε ήταν από τις πιο καινοτόμες διαδικασίες στον κόσμο και ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας μέσω στο 2020.
«Σε 2,5 χρόνια από τώρα το 60% θα έχει καλυφθεί από δίκτυα πέμπτης γενιάς και σε 5.5 χρόνια από τώρα το 94%» δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην επένδυση για τις οπτικές ίνες αλλά και στις ψηφιακές δεξιότητες και στην κάλυψη του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων, στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση εντός του δημοσίου τομέα.