Αναγκαία η παράταση προθεσμίας για τις 120 δόσεις προς τα ταμεία

on .

xreh

Ε ρώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη απηύθυναν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Δημ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Μουλκιώτης και Β. Κεγκέρογλου, τονίζοντας την αναγκαιότητα παράτασης της προθεσμίας για υπαγωγή στις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως, μεταξύ άλλων αναφέρουν «Η διαδικασία υπαγωγής των ασφαλισμένων στον ν. 4611/2019, περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορούσε στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί) και το δεύτερο στάδιο στην υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.
»Η προθεσμία υποβολής της αίτησης του δεύτερου σταδίου, εκτείνεται σήμερα έως την 30/4/2021, μετά την παράταση που δόθηκε με τον ν. 4756/2020.
»Ωστόσο σήμερα, λίγες μόνο μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση των αιτήσεων με ευθύνη του Δημοσίου, με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε απόγνωση.
»Συγκεκριμένα, το ΚΕΑΟ σε πολλές περιπτώσεις ακόμα δεν έχει συγκεντρώσει τις οφειλές ώστε να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι αναρτηθείσες οφειλές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καλούνται λοιπόν οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν αιτήσεις και ενστάσεις στον e-ΕΦΚΑ, ζητώντας σχετικές διορθώσεις και να αναμένουν απαντήσεις επί μήνες. Και όλα αυτά μάλιστα, εν μέσω των συνθηκών περιορισμού και των δυσκολιών επικοινωνίας με τις δημόσιες υπηρεσίες που δημιουργεί η πανδημία και λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, όπου λόγω των αδειών στο δημόσιο τομέα, οι διαδικασίες θα προχωρούν ακόμα πιο αργά.
»Κατόπιν αυτών, είναι άμεση ανάγκη να χορηγηθεί παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι πολίτες θα στερηθούν τα δικαιώματά τους για υπαγωγή στο νόμο, χωρίς να φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη. Να σημειωθεί άλλωστε, ότι οι ασφαλισμένοι αυτοί, έχουν ήδη κατοχυρώσει το δικαίωμά τους για υπαγωγή στη ρύθμιση μέσα από το 1ο στάδιο και συνεπώς η όποια παράταση δεν δημιουργεί προβλήματα για το Δημόσιο. Αντιθέτως διευκολύνει τα ασφαλιστικά ταμεία να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις των πολιτών».
Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν θα δοθεί παράταση αλλά και εάν θα κάνει αποδεκτή την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ρύθμιση 120 τουλάχιστον δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, με περίοδο χάριτος 6 μηνών στην καταβολή των δόσεων, καθώς και για 30% «κούρεμα» υποχρεώσεων και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων με την συνεπή εκπλήρωση της ρύθμισης…