«Ανάσα» για 4.500 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

on .

EYRO KLEIDI

Πριν το Πάσχα θα δουν το «χρώμα του χρήματος» περί τις 4.500 μικρές και πολύ Ηπείρου που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 45.000.000 ευρώ. 
Η αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα που είχε προκηρυχθεί από την Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε και από σήμερα θα αρχίσει η ανάρτηση των επιχορηγούμενων επιχειρήσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη. Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης ανακοίνωσε τα «νέα» χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λέγοντας παράλληλα πως  «Θα είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που μέσα στον Απρίλιο θα κάνει πληρωμές, ενώ οι άλλες Περιφέρειες θα αρχίσουν να πληρώνουν στο τέλος Μαΐου». 
Η βαθμολογία έπεσε λίγο κάτω από το 20, ενώ συνολικά είχαν υποβάλλει αίτηση/φάκελο χρηματοδότησης περίπου 8.500 επιχειρήσεις. Οι απορριπτικές αποφάσεις ανήλθαν σε 447, εκ των οποίων όμως υπολογίζεται ότι ένας αριθμός 60-80 να δικαιωθεί στη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων, προφανώς επειδή υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες προσκόμισης κάποιων δικαιολογητικών. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη,  υπολογίζεται ότι μετά την εξέταση των ενστάσεων θα απαιτηθεί ένα πρόσθετο ποσό περίπου 1.000.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί επίσης από την Περιφέρεια. 
Τέλος διευκρινίστηκε ότι η καταβολή των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις που θα έχουν εγκριτική απόφαση δεν θα επηρεαστεί από τη διαδικασία των ενστάσεων.