Συνδεδεμένες ενισχύσεις 31,9 εκατ. σε κτηνοτροφία – κτηνοτροφικά φυτά

on .

KALAMPOKIA

• Την καταβολή εντός της επόμενης εβδομάδας συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 31,9 εκατ. στους παραγωγούς κτηνοτροφικών φυτών, προανήγγειλε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή απαντώντας χθες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα τις ζωοτροφές.
Όπως είπε, θα καταβληθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, την ερχόμενη εβδομάδα 2 6.684.367 € στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή (σόγια, κουκιά, ρεβύθια) και 2 25.256.552 € στα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή (μηδική, τριφύλλι)
«Τα χρήματα αυτά αποτελούν ουσιαστική ένεση ρευστότητας στους Έλληνες κτηνοτρόφους», υπογράμμισε η Υφυπουργός αναφέροντας, παράλληλα, ότι μέχρι τώρα:
- οι κτηνοτρόφοι της χώρας συνολικά έλαβαν 50,4 εκ. ευρώ από τους 5 πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας και μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής,
- ειδικά οι αιγοπροβατοτρόφοι επιπλέον 29,9 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω κορωνοϊού.
Η κ. Αραμπατζή ανέδειξε και την παράταση έως το τέλος του 2021 της ρύθμισης, που θέσπισε και εφάρμοσε για πρώτη φορά το 2020 η Κυβέρνηση, με βάση την οποία οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να παίρνουν δάνεια, χορηγήσεις και πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα, μέχρι 25.000 ευρώ, χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.

Σε ανοδική τροχιά το πρόβειο γάλα
Στην τοποθέτησή της η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία του «ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ» με βάση τα οποία τον Ιανουάριο του 2021 η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος ήταν 91,68 λεπτά, ενώ η μέση τιμή του το 2019 ήταν 80 λεπτά.