Δεν θα μείνει κανένας αγρότης χωρίς στήριξη για κορωνοϊό

on .

XORAFI EYRO

• Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μείνει χωρίς στήριξη κανένας αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας, που αποδεδειγμένα επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊου, έδωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή στη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κατά τη συνάντησή τους που αφορούσε τόσο σε αναπτυξιακά ζητήματα όσο και την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
Η Υφυπουργός ανέφερε στη διοίκηση του ΣΕΚ, ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επεξεργάζεται τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων και των πτηνοτρόφων για την απώλεια εισοδήματος λόγω κορωνοϊού.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ ανεγνώρισαν τη στήριξη που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από την αρχή της πανδημίας αναφερόμενοι συγκεκριμένα στα 31 εκατομμύρια, που έλαβαν οι αιγοπροβατοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος λόγω κορωνοϊού και, ταυτόχρονα, έκριναν επιβεβλημένη την ενίσχυση και των τομέων της χοιροτροφίας και της πτηνοτροφίας.
Απλούστευση αδειοδοτήσεων
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ, ζήτησαν από την Υφυπουργό να επισπευστεί η εισαγωγή στην Βουλή, του Σχεδίου Νόμου για την απλούστευση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Αραμπατζή από ομάδα εργασίας, ενώ αναφέρθηκαν και στην πάταξη των ελληνοποιήσεων, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική της Κυβέρνησης αποδίδει καρπούς κι αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Επεσήμαναν όμως την αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής καθώς οι τιμές των ζωοτροφών κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Υφυπουργός ενημέρωσε την ΣΕΚ για τις προτάσεις που το Υπουργείο προωθεί για ένταξη στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Ταμείο Ανάκαμψης, για στήριξη της δημιουργίας εκμεταλλεύσεων μικτής κατεύθυνσης για ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές, επιχορήγηση Σχεδίων Βελτίωσης κτηνοτρόφων και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αγροτικών ζώων για τη διατήρηση και βελτίωση των ελληνικών φυλών κ.α.
Οι δασικοί χάρτες
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των δασικών χαρτών με την Υφυπουργό να αναδεικνύει την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης με την νομοθέτηση του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, που απελευθέρωσε τις αμφισβητούμενες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δασικές εκτάσεις και την επαναφορά τους στο προηγούμενο καθεστώς επιλεξιμότητας με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη καταβολή των επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που φάνηκε στην πληρωμή του 2020 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, οι Αντιπρόεδροι ΣΕΚ, κ. Χρήστος Τσόμπανος και κ. Γιώργος Διδάγγελος και το Μέλος του Δ.Σ., κ. Δημήτρης Μόσχος.