595 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα

on .

staikouras

Η Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα αναβαθμίζεται, χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύψους 595 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο συμφωνήθηκε επισήμως χθες, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του COVID-19, καθώς και τον περιορισμό ανθρώπινων απωλειών εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε τεχνικό επίπεδο θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη πρόληψη καταστροφών, όπως μεταξύ άλλων, πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών και σεισμών, στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, αλλά και στην αντιμετώπιση πανδημιών και λοιπών υγειονομικών απειλών.
Η ιδιαίτερη σημασία και το σημαντικό εύρος της πρώτης αυτής συμφωνίας στήριξης της ΕΤΕπ προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπογραμμίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης από τον Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρ. Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά, και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ υπεύθυνο για την Ελλάδα Christian Kettel Thomsen.
Η νέα πρωτοβουλία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στοχευμένη χρηματοδότηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, περιλαμβάνει κινητά νοσοκομεία, αεροσκάφη πυρόσβεσης και ιατρικής εκκένωσης, ελικόπτερα, drones και εξοπλισμό διάσωσης, με σκοπό να περιορίσει την απώλεια ζωών από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες.
Το πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια, θα αναδιαρθρώσει πλήρως την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα, επιτρέποντας ταχύτερη απόκριση, ενισχυμένη τοπική ετοιμότητα και συντονισμό, καλύτερη στελέχωση με προσωπικό και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού.
Η νέα επένδυση περιλαμβάνει την παροχή νέου εξοπλισμού στο ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών για την καταπολέμηση πυρκαγιών, καθώς και την εκκένωση περιστατικών έκτακτης ανάγκης ιατρικής φύσης.
Επίσης, η πρόληψη καταστροφών, η ετοιμότητα και η απόκριση σε τοπικό επίπεδο θα αναβαθμιστούν με τη δημιουργία των 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, αλλά και νέων δικτύων επικοινωνιών και συστημάτων πληροφορικής που θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας.
Δηλώσεις
-«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής από φυσικές καταστροφές και πανδημίες αποτελεί διαρκή, ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Προτεραιότητα, η οποία έγινε ακόμα πιο κρίσιμη, μετά τις προκλήσεις που προκάλεσαν την περασμένη χρονιά ακραία καιρικά φαινόμενα και η πανδημία COVID-19. Η σημαντική νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μεταμορφώσει την πολιτική προστασία σε όλη την Ελλάδα και θα βοηθήσει, ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος…», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υοπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
-«Πανδημίες και φυσικές καταστροφές μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και είναι ζωτικής σημασίας να προχωρούμε στις απαραίτητες επενδύσεις που μας επιτρέπουν να σώζουμε ζωές, να διασφαλίζουμε την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε καταστροφή. Το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Πολιτική Προστασία – το πρώτο που έχει ποτέ υπογραφεί – θα επιταχύνει έργα προτεραιότητας και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα για τη θωράκιση της χώρας μας και την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, αλλά και υγειονομικές απειλές. Τα τελευταία χρόνια, πυρκαγιές και πλημμύρες με βαρύ ανθρώπινο κόστος, αλλά και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, έδειξαν πώς η πρόληψη, η ταχεία αντίδραση και τα εξειδικευμένα μέσα είναι κρίσιμης σημασίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.