Και μια διευκόλυνση για το πρόγραμμα ενίσχυσης Ηπειρωτικών επιχειρήσεων

on .

epimelhthrio

Ξεκινά αύριο Πέμπτη η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων της Ηπείρου, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία και απ’ ότι φαίνεται το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο στην περιοχή μας.
Μάλιστα με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε σε μία διευκόλυνση προς τις επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να υποβάλλουν τα χαρτιά τους, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στα Πρωτοδικεία αλλά και της διαφαινόμενης αδυναμίας αυτών να ανταποκριθούν στην έγκαιρη έκδοση των ζητούμενων πιστοποιητικών για το δικαιολογητικό με αύξοντα αριθμό 5 (πιστοποιητικά του Πρωτοδικείου ή του Γ.Ε.ΜΗ.), στην φάση του ελέγχου τυπικών προϋποθέσεων και πληρότητας δικαιολογητικών θα γίνεται αποδεκτή εναλλακτικά η αίτηση του δικαιούχου προς τον αρμόδιο φορέα εφόσον αυτή έχει υποβληθεί το αργότερο στις 4 Νοεμβρίου.
Παράλληλα τονίζεται ότι αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις που έχει επισυναφθεί η αίτηση στη θέση του ζητούμενου δικαιολογητικού, η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας θα αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον δικαιούχο με το οποίο θα ζητά την υποβολή του πιστοποιητικού σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στο μήνυμα. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί στο προκαθορισμένο διάστημα η έλλειψη θα χαρακτηρίζεται ως ουσιώδης και θα καθιστά την αίτηση απορριπτέα.
Στην ίδια ενημερωτική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η χορήγηση των ανωτέρω δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται, κατά περίπτωση, είτε από το Γ.Ε.ΜΗ. είτε από τα κατά τόπον αρμόδια πρωτοδικεία. Αποδεκτό για τον έλεγχο είναι το Γενικό Πιστοποιητικό (Μεταβολών) για τις εταιρίες και το Γενικό Πιστοποιητικό για τις ατομικές επιχειρήσεις τα οποία εκδίδονται από το Γ.Ε.ΜΗ., χωρίς να απαιτείται προσκόμιση πρόσθετων πιστοποιητικών από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στο Πρωτοδικείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Πρωτοδικείο Ιωαννίνων: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για την αποφυγή συνωστισμού στα ΚΕΠ οι υπεύθυνες δηλώσεις δύναται να εκδοθούν και να υπογραφούν ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr
Τέλος, επισημαίνεται ότι γίνονται δεκτά πιστοποιητικά Πρωτοδικείου με ισχύ τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Και 3 παρατηρήσεις από  το Επιμελητήριο Ιωαννίνων
Στο μεταξύ, με επιστολή του το Επιμελητήριο Ιωαννίνων (την υπογράφει ο Πρόεδρός του Δ. Δημητρίου) καταθέτει προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη τρεις παρατηρήσεις, οι οποίες – όπως αναφέρει, χρήζουν άμεσης επανεξέτασης και διόρθωσης. Πιο συγκεκριμένα ζητά να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή «κοινωνία κληρονόμων» οι οποίες και αυτές έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς και εκείνες που έκαναν έναρξη εργασιών και μετά την 01/01/2019, προτείνοντας αντικατάσταση της καταληκτικής ημερομηνίας ένταξης στο πρόγραμμα σε 15/03/2019.
Τέλος ζητά να διευκρινιστεί, αν για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα χρηματοδότησης θεωρείται απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την εκταμίευση των χρημάτων, διάταξη που θα πρέπει να απαλειφθεί αν ισχύει, για να καλύπτεται επί της ουσίας η έννοια της χρηματοδότησης και ρευστότητας των επιχειρήσεων και για να μην υπάρξει κατάσχεση χρημάτων από υποχρεώσεις προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.