Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ «βάλσαμο» για μικρές επιχειρήσεις

on .

EYRO KLEIDI

Την ώρα που πολλές μικρές επιχειρήσεις στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας και αδυνατούν να δανειστούν από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ένα βήμα πριν το «λουκέτο», η εξαγγελία του Υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη ότι σχεδιάζονται καινούργια προγράμματα από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυσή τους δημιουργεί προσδοκίες, αν και οι εξαγγελίες θα πρέπει να περάσουν σύντομα στην υλοποίηση!
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζουμε άμεσα καινούρια προγράμματα ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης – ας το πούμε έτσι -, επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Θα το ανακοινώσουμε μόλις είμαστε έτοιμοι στις λεπτομέρειές του και πιστεύω ότι θα κάνει τη διαφορά».
Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε: «ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικού. Έγινε η προκήρυξη. Άρα σε 15 μέρες θα μπορούν πάλι οι επιχειρήσεις να κάνουν αιτήσεις και να παίρνουν χρήματα εγγυοδοτικού. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το υπόλοιπο 1 δισεκατομμύριο του ΤΕΠΙΧ. Άρα, από το μήνα Μάιο μέχρι σήμερα που ξεκίνησαν τα εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχουν ήδη εκταμιευτεί 5,2 δισεκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα τα έχουν λάβει επιχειρήσεις που συνολικά κάνουν τζίρο 110 δισ. ευρώ, δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας».
Παράλληλα δήλωσε πως έρχονται δάνεια χωρίς προσημείωση στο τέλος του χρόνου και θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. επίσης μέχρι τέλος του χρόνου.
Τέλος, υπογράμμισε ότι μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έχουν δοθεί χρήματα σε 180.000 επιχειρήσεις και σημείωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε να μην επιβαρύνεται η οικονομία.