Η πανδημία «τεντώνει» επικίνδυνα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

on .

EYRO KOMPIOYTERAKI

• Την κατάσταση ασφυξίας στην οποία περιέρχονται ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έθεσαν χθες στον Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ο Πρόεδρος της SMEunited Alban Maggiar και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας, συνοδευόμενος από τον Γεν. Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ν. Μπόνη.
Αναλύοντας την εικόνα της εγχώριας επιχειρηματικότητας και του εμπορίου, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας σημείωσε πως, παρά τις επί μέρους διαφορές λόγω των τουριστικών ροών και των τοπικών μέτρων περιορισμού της λειτουργίας επιχειρήσεων, οι επιπτώσεις της πανδημίας διαμορφώνουν στη χώρα μας «εμπορικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων», εξαντλώντας ταχύτατα τις αντοχές των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εμπόρων.
Ο κ. Καρανίκας επισήμανε πως από τον Σεπτέμβριο, η παρατεταμένη αβεβαιότητα λόγω του τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων COVID - 19 και οι συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για επιχειρήσεις και πολίτες, φέρνουν το εμπόριο ενώπιον ενός πιθανού νέου φαύλου κύκλου έλλειψης ρευστότητας, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, εφόσον δεν ληφθούν νέα, άμεσα και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ.
«Η πανδημία «τεντώνει» επικίνδυνα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εξαντλώντας τις αντοχές των ευάλωτων συναδέλφων που δεν έχουν για «μαξιλάρι ασφαλείας» το ηλεκτρονικό εμπόριο και διευρύνοντας συνεχώς τα μερίδια αγοράς για τους κεφαλαιακά και ψηφιακά ισχυρούς. Ζητούμε νέα, εμπροσθοβαρή μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, διότι τα αποθέματα αντοχής πολλών εμπορικών επιχειρήσεων είναι απολύτως οριακά», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωση του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Ο Πρόεδρος της SMEunited επισήμανε πως λόγω της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μία καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία πλήττει σφόδρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για αυτό οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών πρέπει να εξετάσουν όλους τους πιθανούς τρόπους ενεργούς στήριξης των ΜμΕ προτού οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.