Αλλάζει άρδην ο χωροταξικός και πολεοδομικός «χάρτης»!

on .

POLEODOMIKO SXEDIO

Ένα νέο πολεοδομικό και χωροταξικό «χάρτη» θα αποκτήσει σύντομα η χώρα μας, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα, όπου κυριαρχούν αταξία και διατάξεις που ανταποκρίνονται σε άλλες εποχές και ανάγκες. Η εικόνα αυτή ισχύει, μεταξύ άλλων και για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Ο εκσυγχρονισμός της συγκεκριμένης νομοθεσίας θα γίνει με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, με τον αρμόδιο Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για μία μεταρρύθμιση που

έχει στόχο επενδύσεις, στήριξη της ιδιοκτησίας και προστασία του περιβάλλοντος.
Εκσυγχρονισμός…
Στον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας στοχεύει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Δημήτρη Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη.
Με το συγκεκριμένο σ/ν, που θα προωθηθεί για ψήφιση στην Βουλή τον Σεπτέμβριο, θα επιχειρηθεί ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων με ξεκάθαρους κανόνες, ο σαφής ορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης και ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης.
Τι προβλέπει
Στα αξιοπρόσεκτα στοιχεία του είναι το γεγονός ότι προβλέπεται η απαγόρευση των οικοδομικών αδειών σε Μύκονο και Σαντορίνη για ενάμιση χρόνο, έως ότου εγκριθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, με στόχο να μπει φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα και να ληφθεί υπόψη η φέρουσα ικανότητα των νησιών. Οι κανόνες αυτοί θα μπουν με ειδικά πολεοδομικά σχέδια για τα δύο νησιά, που ανατίθενται στο άμεσο μέλλον από το ΥΠΕΝ.
Ακόμη, προβλέπεται ο δραστικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, με την κατάργηση των παρεκκλίσεων και την διατήρηση της αρτιότητας στα τέσσερα στρέμματα και την αύξηση της αρτιότητας στα οκτώ στρέμματα για τον Τουρισμό. Στην εκτός σχεδίου δόμηση, προβλέπεται ακόμη μείωση των συντελεστών δόμησης σε όλες τις δραστηριότητες κατά μέσο όρο κατά 10% και επιβολή τέλους 5% στο κόστος των οικοδομικών αδειών για μέτρα και παρεμβάσεις υπέρ των περιοχών αυτών.