ΥΠΕΚΑ: Σημαντικά κίνητρα για ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτροκίνηση

on .

ypeka

• Τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε όλη την Επικράτεια ανέπτυξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Blink Charging Hellas χθες στο Ζάππειο.
Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα ξεκινά από χαμηλή βάση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς «αυτή τη στιγμή στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα –γύρω στα 1.000 συνολικά- ενώ σε όλη την επικράτεια υπάρχουν λιγότερα από 100 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διείσδυση των υποδομών φόρτισης αποτελεί προτεραιότητα για την επίτευξη του εθνικού στόχου που έχει τεθεί και προβλέπει ότι έως το 2030 ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό.
Σύμφωνα με τον Υπουργό «έως το τέλος του 2021 οι εθνικές οδοί, οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας θα έχουν καλυφθεί πλήρως από φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι εταιρίες εισαγωγής αυτοκίνητων έχουν δεσμευθεί να λειτουργήσουν άμεσα 1200 σημεία φόρτισης, οι δε Δήμοι υποχρεούνται να χωροθετήσουν σημεία για τους φορτιστές μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους».
Παράλληλα, περιέγραψε τα κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης: «Συγκεκριμένα, μέσω της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» -που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου- επιδοτούμε με 500 ευρώ την αγορά έξυπνων οικιακών φορτιστών από πολίτες. Δίνουμε επίσης σημαντικά φορολογικά κίνητρα για εταιρίες για την εγκατάσταση φορτιστών, μέσω παροχής έκπτωσης δαπάνης, την λεγόμενη «υπεραπόσβεση» και θεωρούμε το κόστος φόρτισης για τους εταιρικούς στόλους ως έξοδο, μειώνοντας έτσι τον φόρο που καταβάλλει η εταιρία. Τέλος, σηματοδοτούμε ότι ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για την παραγωγική και αναπτυξιακή διάσταση της ηλεκτροκίνησης, μέσω της παροχής σημαντικών αναπτυξιακών-φορολογικών κινήτρων δηλαδή εκπτώσεις φόρων, επιδοτήσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών στις λιγνιτικές περιοχές. Στόχος μας είναι η παραγωγή φορτιστών, μπαταριών –ακόμα και ηλεκτροκίνητων οχημάτων κάποια στιγμή στο μέλλον, γιατί όχι ;- στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη», κατέληξε.