Αναδρομικά θα πάρουν όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά!

on .

SYNTAKSIOYXOS SYNTAKSH

• Άναψε τελικά χθες το «πράσινο φως» το ΣτΕ για καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους, που αφορά το χρονικό διάστημα 11 μηνών (από τον Ιούνιο 2015 έως το Μάιο 2016) με την απόφαση να αφορά μόνο όσους είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (περίπου 250.000).
Το θετικό είναι ότι ακόμη και εκείνοι που δεν προσέφυγαν, δεν χάνουν το δικαίωμα της διεκδίκησης των αναδρομικών στο μέλλον. Παρόλα αυτά είναι και στο χέρι της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που να συμπεριλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους, κάτι που άφησε να εννοηθεί χθες βράδυ σε δήλωσή του σε Θεσσαλικό ΜΜΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, λέγοντας ότι οδεύουμε προς οριζόντια πολιτική λύση.
Το Υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «μελετάμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».
Σχετικά με τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο Νόμος Κατρούγκαλου, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Η Αντιπολίτευση
Να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση καλεί την Κυβέρνηση και το Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας να επεκταθεί «η απονομή στο σύνολο των συνταξιούχων τόσο ως μέτρο δικαίου, όσο και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και της οικονομικής εξάντλησης των συνταξιούχων που θα προστρέχουν για κατάθεση νέων δικαστικών αγωγών».
Σε ανακοίνωση του Τομέα συνταξιούχων του κόμματος αναφέρεται ακόμη ότι η απόφαση χαρακτηρίζεται περιοριστική, ως προς το χρονικό εύρος (11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις πρότερες περικοπές έως το 13/5/2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου), αντί της επέκτασης έως 1/1/2019 ημερομηνία εφαρμογής του επαναϋπολογισμού των συντάξεων κατά τον προαναφερόμενο νόμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αρμόδια τομεάρχη Έφη Αχτσιόγλου να καλεί τον Ι. Βρούτση «να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται».