Απέχουν σήμερα από τις ηλεκτρονικές υποβολές φοροτεχνικοί και λογιστές

on .

ANDRAS KOMPIOYTERAKI

• Εξωπραγματικές οι νέες δηλωτικές υποχρεώσεις και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, η οποία τονίζει ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κλάδος να οδηγείται σε απόγνωση.
Γι’ αυτό και για σήμερα έχει αποφασιστεί αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή ως εκδήλωση ψηφιακής - ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας των Λογιστών – Φοροτεχνικών. Την κινητοποίηση στηρίζει και η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων, όπως και η αντίστοιχη Άρτας – Φιλιππιάδας.
Μάλιστα η τελευταία καλεί και τις άλλες Ενώσεις να προτείνουν σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΦΕΕ την άμεση σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, έτσι ώστε να κατατεθούν προτάσεις και να καθοριστεί το πλαίσιο του συνδικαλιστικού αγώνα και των κινητοποιήσεων του κλάδου. «Αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί και από τις άλλες Ομοσπονδίες ακόμα και να πορευτούμε ενωμένοι σε κοινούς Αγώνες», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων
Τα αιτήματα του κλάδου των φοροτεχνικών στηρίζει και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιλαμβάνονται τους φοροτεχνικούς- λογιστές σαν απλή προέκταση του πληκτρολογίου και των πληροφοριακών συστημάτων. Ο επιστημονικός κλάδος των Ελεύθερων Επαγγελματιών Φοροτεχνικών- λογιστών, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται σαν ο επαγγελματικός απορροφητήρας που κάθε φορά καλείται να απορροφήσει ότι παράγεται και χωρίς μέτρο από την κυβέρνηση (εκατοντάδες νόμοι, ρυθμίσεις, ΚΥΑ)».
Και προσθέτει: «Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τον ρόλο τους και να κατανοήσει ότι πίσω από τους κωδικούς, τις δηλώσεις και τις χιλιάδες λογιστικές πράξεις, βρίσκονται άνθρωποι και είναι αδιανόητο να θεωρούν κάποιοι, ότι έχουν την δυνατότητα και μάλιστα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον να βρίσκονται στην διάθεση των συστημάτων σε 24ωρη βάση».
Το Οικονομικό Επιμελητήριο
Αλλά και το 6ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στηρίζει τη σημερινή αποχή, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει καθημερινά ο κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών. «Θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα των Λογιστών – Φοροτεχνικών, οι οποίοι έχουν αναλάβει να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων, των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων, σε πολύ δύσκολους καιρούς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με αργό ρυθμό η υποβολή…
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» μέχρι και προχθές είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 2.451.765 δηλώσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων ανέρχεται σε 6.500.000. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων), θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση περίπου 285.000 δηλώσεις, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Όλα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην παράταση της προθεσμίας, πιθανόν μέχρι τις 25 Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου που είναι η 31 Ιουλίου.