Ξεκινά η οικονομική εξυγίανση του ΕΛΓΑ

on .

ELGA SHMA

• Σε διαβούλευση θα τεθεί, εντός των επομένων ημερών, νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΛΓΑ, δήλωσε χθες το πρωί κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Υπουργός, Μ. Βορίδης.
«Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιορίζουν διάφορα ανορθολογικά κόστη στον ΕΛΓΑ και θα βελτιώνουν την κατάστασή του», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση του Οργανισμού, θα μπορέσει αυτός να εξυγιανθεί ταμειακά και επομένως να βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών».
Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε τη σαφή πρόθεσή του να ενισχύσει την ορεινή κτηνοτροφία. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η ενίσχυση της ορεινής αιγοπροβατοτροφίας είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους αλλά και διότι «ο τρόπος που αναπτύσσεται έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία δίνουν προβάδισμα στην προσπάθεια που κάνουμε για την ενίσχυση της ποιότητας σε συγκεκριμένα προϊόντα».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση της ενίσχυσης της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας με τη δέσμευση 31 εκατ. για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ευρώ, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων της κτηνοτροφίας. «Το ποσό θα κατευθυνθεί, με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, σε όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό» ανέφερε.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, που ήδη οφείλει ο ΕΛΓΑ προς τους αγρότες, την ώρα μάλιστα που τις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, κατέθεσαν προς τον αρμόδιο 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Πρέβεζας Κ. Μπάρκας. Επιπλέον, ζητούν την επιχορήγηση των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού, ώστε να παρέχονται απρόσκοπτα οι αποζημιώσεις στους αγρότες, όπως άλλωστε προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ενισχύεται από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις στην καταβολή του 35% του υπολοίπου των αποζημιώσεων εντείνουν το ήδη άσχημο κλίμα, που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο.