Κ. ΓΑΤΣΙΟΣ: Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ρευστότητα

on .

pindos

Την ανάγκη άρσης των εμποδίων για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στις τελευταίες εκλογές Κωνσταντίνος Γάτσιος, με αφορμή τις επισκέψεις του στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος» και στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Ο κ. Γάτσιος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΑΠΣΙ «Πίνδος» Ανδρέα Δημητρίου και τον Γενικό Διευθυντή Λάζαρο Τσακανίκα, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στον συνεταιρισμό και στον πτηνοτροφικό κλάδο γενικότερα, καθώς και για τα μέτρα που η Διοίκηση έχει προτείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης στην κρίση που πυροδότησε η πανδημία του covid-19, πέραν ασφαλώς της διασφάλισης της υγείας των πολιτών και της ενίσχυσης της νοσοκομειακής υποδομής της χώρας, είναι η στήριξη στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να εξέλθουμε της κρίσης με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες στην κοινωνική συνοχή και στον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, πώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί όταν ‘σκαλώνουμε’ στην επίλυση σχετικά εύκολων προβλημάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτό της διάθεσης των αποθεμάτων κατεψυγμένων κοτόπουλων –αποθεμάτων, σημειωτέον, τα οποία δημιουργήθηκαν από το ‘κλείσιμο’ της αγοράς– σε κοινωνικές ομάδες, δομές μεταναστών κ.λπ., όπως πολύ ορθά έχει προτείνει στον υπουργό η Διοίκηση της “Πίνδος”», ανέφερε με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του.
Στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων
Ο κ. Γάτσιος είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις του νομού, αλλά και όλης της χώρας, η έλλειψη ρευστότητας με κίνδυνο το κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις και ανεργία.
Στις δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «οι προϋποθέσεις που οι τράπεζες θέτουν για την παροχή δανείων –εμπράγματες ή χρηματικές εγγυήσεις, ύψος επιτοκίων κ.λπ.– στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το ΤΕΠΙΧ ή το Ταμείο Εγγυοδοσίας, καθιστούν τη λήψη δανείων περίπου απαγορευτική, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη. Θεωρώ αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγεί στις τράπεζες ρευστότητα και, μάλιστα, μακροχρόνιας διάρκειας, με αρνητικό επιτόκιο (-0,5%) και οι τράπεζες να δανείζουν τις επιχειρήσεις με επιτόκιο που φτάνει και το 8%! Ή να ζητούν εξασφαλίσεις που φτάνουν στο 40% του συνολικού δανειακού ποσού, τη στιγμή που το Δημόσιο εγγυάται το 80% του δανείου! Η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες για να τη διοχετεύουν στις επιχειρήσεις και όχι για να τη διακρατούν οι ίδιες…».