Επιπλέον 190 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

on .

LEFTA POLLA

• Διευρύνεται, έχοντας εξασφαλιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο επιπλέον ταμειακός χώρος, η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατατίθεται άμεσα στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει την επιδότηση για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.
Σύμφωνα με τον υπουργό με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων ημερών, ο επιπλέον ταμειακός χώρος εξασφαλίστηκε από:
- Την έξοδο προχθές στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και τον δανεισμό σημαντικού ποσού με χαμηλό επιτόκιο, στο ύψος της αντίστοιχης έκδοσης του προηγούμενου Οκτωβρίου, ή λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2019.
- Την έκδοση μεγαλύτερου ύψους εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
- Την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία κινείται ικανοποιητικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
- Το γεγονός ότι η οικονομία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα, υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών η δανειακή σύμβαση για το «SURE» και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την ενίσχυση της απασχόλησης.